Οριακά κέρδη στο φινάλε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακά κέρδη στο φινάλε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Fed.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να προσπαθούν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, ανακάμπτοντας μερικώς από τις ισχυρές απώλειες που πυροδότησαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νέας επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με ουσιαστικά αμετάβλητος στις 407,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,17% και διαμορφώθηκε στις 3.506,47 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε υψηλότερα κατά 0,49% στις 12.803 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην Γαλλία υποχώρησε κατά 0,26% στις 6.061 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 22.140 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 7.993 μονάδες.

Σημειώνεται πως κλειστό παρέμεινε σήμερα Δευτέρα 19/9 το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, κέρδη άνω του 3% σημείωσε η μετοχή της Porsche, στον απόηχο της ανακοίνωση της Volkswagen -μητρικής της γερμανικής εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων- πως στοχεύει στη συγκέντρωση 9,4 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της Porsche στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

«Φλερτάρει» με την ύφεση η Ευρωζώνη

«Στο κόκκινο» βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χειμερινή ενεργειακή πίεση επί της Γηραιάς Ηπείρου θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι τώρα κάνουν λόγο για την πιθανότητα 80% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που υπολογιζόταν σε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σχεδόν πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ, με τους ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν να μην πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα διακόψει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά θα πραγματοποιήσει περαιτέρω κινήσεις, στο 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Πάνω από τους μισούς αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της Ευρώπης κάνει και η Bundesbank που βλέπει την πιθανότητα διοσλίσθησης σε ύφεση.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας πιθανότατα θα υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο και θα σημειώσει σημαντική πτώση τον χειμώνα, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. «Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει κάπως αυτό το τρίμηνο και να συρρικνωθεί αισθητά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από $70 δισ. έχασαν στο 24ωρο τα κρυπτονομίσματα - Το βλέμμα στην Fed

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών - Σε χαμηλά 2 μηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider