Η Bundesbank προειδοποιεί για ύφεση στη Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Bundesbank προειδοποιεί για ύφεση στη Γερμανία
Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σημαίνει ότι η κατάσταση όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου είναι «πολύ τεταμένη».

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται, κάτι που πιθανότατα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, με τον κίνδυνο της ύφεσης να είναι ορατός, όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα η Bundesbank

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζητά εναλλακτικές πηγές και τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από τη χρήση φυσικού αερίου της Ρωσίας, η οποία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ μέχρι και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, από τη στιγμή που έκλεισε και ο Νord Stream 1, το Βερολίνο ψάχνει νέα αγορά για να λάβει τα καύσιμα που χρειάζεται, ενώ υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας πιθανότατα θα υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο και θα σημειώσει σημαντική πτώση τον χειμώνα, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

«Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει κάπως αυτό το τρίμηνο και να συρρικνωθεί αισθητά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Πάντως, σύμφωνα με την Bundesbank, η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει την επίσημη παροχή φυσικού αερίου «με το δελτίο», ωστόσο, οι απαραίτητες μειώσεις στην κατανάλωση θα οδηγούσαν τις εταιρείες στον περιορισμό ή την παύση της παραγωγής.

Τέλος, η Bundesdank υπογράμμισε ότι δεν αναμένει να υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο του Ιουνίου, δηλαδή η γερμανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 3,2% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Ακριβότερο από ποτέ το ψωμί στην Ευρώπη – Πάνω από 20% η αύξηση στην Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών - Σε χαμηλά 2 μηνών

Γερμανία: Αντιδράσεις για τη συμμετοχή Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

gazzetta
gazzetta reader insider insider