Τα 4+1 σενάρια της Barclays για τις ιταλικές εκλογές και o αντίκτυπος στα spreads

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 4+1 σενάρια της Barclays για τις ιταλικές εκλογές και o αντίκτυπος στα spreads
Σε ένα στενό εύρος κίνησης διαπραγματεύονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες τα ιταλικά ομόλογα και τα spreads αυτών, με τη μεταβλητότητα να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στο πλαίσιο των ευρύτερων αναταράξεων τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Σε ένα στενό εύρος κίνησης διαπραγματεύονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες τα ιταλικά ομόλογα και τα spreads αυτών, με τη μεταβλητότητα να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στο πλαίσιο των ευρύτερων αναταράξεων τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Αυτό οφείλεται και αντανακλάται σύμφωνα με τη Barclays, στην ισχυρή «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αποφυγή του κατακερματισμού που έχει πιθανότατα προσφέρει μια σημαντική αξιοπιστία προς τις αγορές. Ειδικά, το πρόγραμμα TPI έτυχε ευρείας αποδοχής, με την ΕΚΤ να έχει καταγράψει μια σημαντική προσπάθεια στο σκέλος της διόρθωσης κάποιων βασικών του χαρακτηριστικών, τη στιγμή που οι επανεπενδύσεις στις λήξεις του PEPP πραγματοποιούνται με έναν πιο ευέλικτο τρόπο, για την υποστήριξη των spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Τον Ιούνιο - Ιούλιο (ουσιαστικά μόλις τον Ιούλιο, δεδομένου ότι η ΕΚΤ άρχισε να εκτελεί με μεγαλύτερη ευελιξία τις επανεπενδύσεις στο PEPP στις αρχές εκείνου του μήνα), η ΕΚΤ ενίσχυσε την καθαρή συμμετοχή της στα ιταλικά ομόλογα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ προς τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε κατά περίπου 14 δισ. ευρώ. Η Barclays εκτιμά ότι και στα στοιχεία μεταξύ Αυγούστου - Σεπτεμβρίου (που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου), πιθανότατα θα αναδειχθεί περαιτέρω, ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στρέφει σε σημαντικό βαθμό τις επανεπενδύσεις προς τις αγορές των περιφερειακών ομολόγων.

Από την άλλη, το κλίμα γύρω από την ιταλική πολιτική σκηνή παρέμεινε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικό, ενόψει των επικείμενων εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι στα τέλη Ιουλίου, οι επενδυτές έδειξαν αρχικών να ανησυχούν για τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στην αγορά από μια πιθανή μετάβαση προς μια νέα δεξιά κυβέρνηση. Ωστόσο, τα σχόλια της αρχηγού του FdI Giorgia Meloni που υποδηλώνουν κάποιο χαρακτήρα συμβιβασμού, ως προς τα δημοσιονομικά θέματα και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησαν σε μια αξιοσημείωτη άμβλυνση αυτών των φόβων από τα τέλη Ιουλίου και μετά. «Ενώ η στάση της Meloni πιθανότατα θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου (με τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο δημοσιονομικό σκέλος να δημιουργούν δυνητικά ένα σημείο ανάφλεξης για την πρόκληση νέων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δεν το θεωρούμε σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο καθώς προχωράμε προς τις εκλογές» τονίζει η Barclays.

Ο βρετανικός οίκος αναμένει στη βάση των παραπάνω, μια διατήρηση του range trading μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του Bund στο εύρος των 200 - 250 μονάδων βάσης, κάτι που θα μπορούσε να ανατραπεί (με διάσπαση του άνω άκρου) εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχανε την αξιοπιστία της προς τις αγορές. Ωστόσο, η Barclays δεν το θεωρεί πιθανό, δεδομένης της γενικά καλά σχεδιασμένης δομής του TPI και του σταθερά ισχυρού επικοινωνιακού προφίλ της ΕΚΤ σε αυτό το μέτωπο. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως το beta των ιταλικών spreads σε ευρείς πιστωτικούς δείκτες θα παραμείνει «χαμηλά» με βάση τα ιστορικά πρότυπα σε βραχυπρόθεσμη βάση, δεδομένης της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ για την αποφυγή του κατακερματισμού. Ομοίως, τα beta spreads εντός της περιφέρειας (π.χ. το beta των ισπανικών spreads στα ιταλικά) θα παραμείνουν, πιθανώς, επίσης περιορισμένα.

Για να κινηθεί το spread στο ιταλικό δεκαετές χαμηλότερα του εύρους των 200 - 250 μονάδων βάσης θα πρέπει η στάση της ΕΚΤ να γίνει ουσιαστικά λιγότερο επιθετική, κάτι που δε διαφαίνεται αυτή τη στιγμή.

Συνεπώς, αν και η Barclays αναμένει μια διατήρηση του srpead στο ανώτερο εύρος, θεωρεί πως οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια μεταβλητότητα εντός αυτού, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αναδύεται αναδυθεί ένας νέος συνασπισμός, του FdI, της Lega, και του Forza Italia, με την Meloni στο «τιμόνι». Δεδομένου ότι αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται σε γενικές γραμμές από την αγορά, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο αρχικός αντίκτυπος στα spreads θα ήταν πιθανότατα περιορισμένος. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστούν διευρυνόμενες πιέσεις τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης, εάν ο τόνος της Meloni (και άλλων δεξιών ηγετών) για την ΕΕ και τα δημοσιονομικά ζητήματα αποδεικνύονταν λιγότερο «φιλικός», από τις αγορές. Τα περιθώρια μιας μεγαλύτερης διεύρυνσης του spread θα μπορούσαν να επέλθουν πιθανότητα και από το εάν η νέα κυβέρνηση εξασφάλιζε μια κοινοβουλευτική υπερπλειοψηφία (δηλαδή, κέρδιζε τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο), καθώς αυτό θα της επέτρεπε να εφαρμόσει αλλαγές στο ιταλικό σύνταγμα χωρίς εθνικό δημοψήφισμα (για παράδειγμα, η άμεση εκλογή Προέδρου, όπως προτείνεται από το μανιφέστο των δεξιών κομμάτων).

Barclays

Εάν το FdI και η Lega σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση χωρίς το Forza Italia, η Barclays εκτιμά ότι αυτό θα ασκούσε πιθανώς μια μέτρια διευρυνόμενη πίεση στα spreads (δεδομένου του πιο κεντρώου προσανατολισμού του Forza Italia έναντι των άλλων δύο κομμάτων). Από την άλλη πλευρά, εάν από έναν νέο συνασπισμό μεταξύ FdI + Lega + Forza Italia αναδυόταν μια πιο ουδέτερη προσωπικότητα για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων (αντί της Meloni), αυτό πιθανότατα θα δημιουργούσε μια μέτρια ώθηση σύσφιξης για τα spreads (μια εναλλακτική εκδοχή αυτού του σεναρίου θα ήταν να διοριστεί Υπουργός Οικονομικών μια θεσμική - τεχνοκρατική προσωπικότητα).

Από την άλλη, σε ένα σενάριο όπου ορισμένα από τα μικρότερα κεντρώα κόμματα ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό (για παράδειγμα λόγω χαμηλότερου από το αναμενόμενο συνδυασμένου ποσοστού για τα δεξιά κόμματα), αναμένεται επίσης να δώσει μια ώθηση γύρω από τη σύσφιξη των ιταλικών spreads. Τέλος, ο σχηματισμός μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης (που φαίνεται απίθανος με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις) θα μπορούσε πιθανότατα να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για μια αξιοσημείωτη σύσφιξη του spread μεταξύ του ιταλικού τίτλου και του Bund, ενώ δεν θα αποκλείονταν ακόμη και η διάσπαση του κάτω άκρου στο εύρος των 200 - 250 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τους αναλυτές του βρετανικού οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει την Ιταλία ένα «τσουνάμι» υποβαθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider