Αρνητικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές, αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές, αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση
Οι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο ενώ και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

(UPD: 13:15)

Με πτωτικές διαθέσεις κινούνται οι ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο ενώ και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,55% στις 412 μονάδες, με όλους τους κλάδους να κινούνται στο «κόκκινο».

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,46% στις 12.813 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 6.085 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 0,31%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,63% στις 7.255 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει +0,25% στις 7.859 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στο -0,17% και τις 21.443 μονάδες.

Των απωλειών ηγείται ο ενεργειακός γίγαντας της Γερμανίας, Uniper, που κατέγραψε πτώση μέχρι και 13%, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο -9%.

Η Uniper έχει πληγεί από τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και την εκτόξευση των τιμών, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Klaus-Dieter Maubach να λέει στο CNBC εχθές ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά» όσον αφορά την αστάθεια της αγοράς φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Siemens Energy, την οποία η ρωσική Gazprom κατηγορεί ότι απέτυχε να επιδιορθώσει τον Nord Stream 1, με την ίδια να το αρνείται, υποχωρεί 5,8%.

Μάκρο

Πάντως, ευχάριστα είναι τα νέα για την Ευρωζώνη καθώς το ΑΕΠ κινείται σε τροχιά ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,4% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Eurostat.

Ωστόσο, συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο καταγράφηκε στη Γερμανία με τη ζήτηση για αγαθά να περιορίζεται και τα εργοστάσια να βρίσκονται αντιμέτωπα με το αυξημένο κόστος εισροών και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, αναφέρουν πως η συνολική βιομηχανική παραγωγή - που περιλαμβάνει την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές - μειώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο.

Ασία

Οι αγορές στην Ασία σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να κινείται χαμηλότερα στις 27.430 μονάδες και ο Topix στις 1.915.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε με πτώση στις 2.376 μονάδες και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ήταν 1,42% χαμηλότερα στις 6.729 μονάδες.

Το ιαπωνικό γεν διαμορφώθηκε στα 143,5 έναντι του δολαρίου, ενώ το γουόν της Κορέας ήταν στα 1.386,38.

Στην Κίνα, οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, παρά προσδοκίες της αγοράς, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα μειώθηκε. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιβραδύνοντας από αύξηση 18% τον Ιούλιο και «χάνοντας» τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, για ανάπτυξη 12,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, η Nomura προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας στο 2,7%, από 2,8% τον Αύγουστο, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που τίθεται σε εφαρμογή για την COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Περαιτέρω δυσκολίες και αναταραχές στις αγορές προτού επιστρέψουν οι «ταύροι»

Τα νέα «Εξοικονομώ», η αλλαγή πορείας στις πηγές ενέργειας και το στοίχημα της απορρόφησης

Η Nomura «κόβει» εκ νέου την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider