Goldman Sachs: Περαιτέρω δυσκολίες και αναταραχές στις αγορές προτού επιστρέψουν οι «ταύροι»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Περαιτέρω δυσκολίες και αναταραχές στις αγορές προτού επιστρέψουν οι «ταύροι»
Έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους οι αγορές προτού περάσουν σε μια φάση ουσιαστικής ανάκαμψης; Η απάντηση του Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs είναι αρνητική.

Έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους οι αγορές προτού περάσουν σε μια φάση ουσιαστικής ανάκαμψης; Η απάντηση του Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs για τις αγορές μετοχών είναι αρνητική, με τον ίδιο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αναταραχές και δυσκολίες στις αγορές κατά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές βλέπουν συχνά τις bear markets και τις υφέσεις που τις ακολουθούν ως δυαδικά γεγονότα, είτε είσαι σε ένα είτε όχι. Αλλά στην πραγματικότητα η κλίμακα και το βάθος των bear markets ποικίλλουν αρκετά. Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί για τις bull markets – ορισμένες είναι πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες από άλλες, λόγω ισχυρών κοσμικών τάσεων στην ανάπτυξη και το κόστος κεφαλαίου.

Παράλληλα, οι bear markets μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Στις «δομικές», τις «κυκλικές» και τα σημεία «με γνώμονα τα γεγονότα». Κάθε τύπος bear market καθοδηγείται από ένα διαφορετικό σύνολο συνθηκών και έχει διαφορετικά προφίλ όσον αφορά το βάθος, τη διάρκεια και τον χρόνο ανάκαμψης.

Οι περισσότερες bear markets τελικά τείνουν να τελειώνουν με μια παρόμοια ισχυρή αρχική ανάκαμψη (την οποία η Goldman Sachs περιγράφει ως τη φάση «Ελπίδας» - Hope). Ωστόσο, σε πραγματικό χρόνο, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός «bear market rally» και μιας πραγματικής κλίσης σε μια νέα bull market, καθώς μπορεί να μοιάζουν πολύ, τουλάχιστον στην αρχή.

Η διαφορά μεταξύ των δύο, που θα οδηγήσει και σε μια μετάβαση προς τη φάση της «Ελπίδας» μιας νέας bull market εξαρτάται συχνά από τους «οδηγούς» της ίδιας της bear market και από έναν συνδυασμό άλλων παραγόντων, που τείνουν να συμπίπτουν με μια πραγματική καμπή.

Σύμφωνα με τον Oppenheimer, οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτελούν απαραίτητη, αν και όχι επαρκή, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς. «Το να πλησιάσουμε στο χειρότερο σημείο του οικονομικού κύκλου, όπου ο ρυθμός επιδείνωσης επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός και τα επιτόκια κορυφώνονται, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες», όπως τονίζει ο ίδιος. Η τοποθέτηση των επενδυτών μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο. Οι bull markets ξεκινούν συνήθως κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, περίπου 6 - 9 μήνες πριν από τα χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας και περίπου 3 - 6 μήνες πριν από τα χαμηλά των δεικτών PMI.

Goldman Sachs

Ο δείκτης Bull/Bear Market της Goldman Sachs και ο δείκτης Risk Appetite προσπαθούν να συλλάβουν τους θεμελιώδεις παράγοντες και τους παράγοντες του κλίματος των αγορών που είναι σημαντικοί γύρω από τα σημεία καμπής. Ο συνδυασμός αυτών, μπορεί να προσφέρει έναν χρήσιμο οδηγό, ιδιαίτερα όταν και οι δύο βρίσκονται κοντά σε ακραίες τιμές. Όταν ο Bull/Bear Market δείκτης είναι κάτω από 45% και ο δείκτης Risk Appetite είναι κάτω από το 1,5, η πιθανότητα επίτευξης υψηλών αποδόσεων σε διάστημα 12 μηνών είναι πολύ υψηλή. «Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα αυτών των δεικτών υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα χαμηλά της αγοράς».

Υπό αυτό το πρίσμα, είτε οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και ασταθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε η αγορά είναι πιθανό να δοκιμάσει ξανά τα χαμηλά της προτού δημιουργηθεί ένα γνήσιο κατώτατο σημείο, αναφέρει η ομάδα στρατηγικής της G.S.

Goldman Sachs

Ενδεικτικά όπως αποτυπώνεται και στον παραπάνω πίνακα, η διάρκεια των 18 «bear market rally» από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν κατά μέσο όρο, 44 ημέρες και η απόδοση του MSCI AC World κυμαίνεται από το 10% έως το 15%. Επιπλέον, οι κυκλικοί κλάδοι υπεραποδίδουν έναντι των αμυντικών (στο 83% περιπτώσεων και κατά 4,1% κατά μέσο όρο), ενώ δεν υφίστανται ένα ξεκάθαρο μοτίβο ως προς την απόδοση της «αξίας» έναντι της «ανάπτυξης» ή της μικρής έναντι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόσφατο «ράλι» από τις 22 Ιουνίου αποτέλεσε, κατά την Goldman Sachs, ένα ακόμη «bear market rally». Η διάρκεια και το μέγεθός του δεν ήταν ασυνήθιστα σε σχέση με την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών, και σε αυτή τη βάση αναμένει μια περαιτέρω αδυναμία και αναταραχές στις προτού δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυθμένας.

Goldman Sachs

Ο κύκλος της bull market που ακολουθεί την αρχική φάση της «Ελπίδας» μπορεί, όπως οι bear markets, να ποικίλλει αρκετά ως προς το μήκος και τη δύναμη. Σε γενικές γραμμές, η Goldman Sachs χωρίζει τις bull markets σε δύο τύπους. Στις «δομικές» όπου οι αποτιμήσεις τείνουν να ενισχύονται, και σε αυτές που είναι «πιο επίπεδες» - με χαμηλότερες συνολικές αποδόσεις, αλλά με μεγαλύτερη εστίαση προς τις σύνθετες αποδόσεις. Μερικές φορές, αυτοί οι τύποι της bull market παρουσιάζουν πολύ μεγάλο εύρος συναλλαγών («Fat & Flat») ή είναι πιο σταθεροί με ένα στενό εύρος συναλλαγών («Skinny & Flat»).

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι η επόμενη bull market - αυτό που αποκαλεί Μεταμοντέρνο Κύκλο (Post-Modern Cycle) - θα έχει πολύ μεγάλο εύρος διακύμανσης και χαμηλές αποδόσεις, με μεγαλύτερη έμφαση στο Alpha παρά στο Beta, με μια μεγαλύτερη ανταμοιβή για τη διαφοροποίηση και αγορές σε ελκυστικές αποτιμήσεις, και με μια επένδυση για την αύξηση της εταιρικής αποδοτικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Γιατί παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η προειδοποίηση της Goldman Sachs και το επερχόμενο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου μετά το «στοπ» της Gazprom

gazzetta
gazzetta reader insider insider