«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάτω από το βάρος του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάτω από το βάρος του πληθωρισμού
Οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

Με σημαντική υποχώρηση αποχαιρέτισαν τον Αύγουστο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη κάτω από το βάρος των νέων πληθωριστικών στοιχείων για την Ευρωζώνη ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν σήμερα οι εξελίξεις σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς σταμάτησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να υποστηρίζει πως η αναστολή είναι προσωρινή λόγω εργασιών συντήρησης, που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Το αρνητικό κλίμα εντάθηκε από τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία δείχνουν δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας επιβραδύνονται ελαφρά. Όπως και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως, εντείνονται στους υπόλοιπους κλάδους όπως σε τυποποιημένα είδη διατροφής, στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.

Το κλείσιμο των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 415,56 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έχασε 1,34% στις 3.514 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,12% στις 7.279 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,94% στις 12.838 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,37% στις 6.125 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,29% στις 21.543 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,22% στις 7.882 μονάδες.

Μάκρο

Άνοδο κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Αύγουστο, με την αύξηση να αποδίδεται στην εγγραφή προσφύγων από την Ουκρανία στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με την Destatis.

Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 5,4% τον Ιούλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 6,5% από 6,8% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας παρουσίασαν ετήσια αύξηση 22,2% τον Αύγουστο έναντι ετήσιας αύξησης 28,5% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ιταλία - Στο 9% τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 19 μηνών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη - Απαισιοδοξία για την πορεία των τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider