Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την ομιλία Πάουελ - Στο -1,7% ο Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την ομιλία Πάουελ - Στο -1,7% ο Stoxx
Απώλειες άνω του 2% σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως η η απόφαση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις στα βασικά της επιτόκια, θα «προκαλέσει πόνο» στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, υπογραμμίζοντας πως «η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 426,01 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,7%, με τους κλάδους του λιανεμπορίου και των ταξιδίων να οδηγούν τις απώλειες, υποχωρώντας αντίστοιχα κατά 3,5% και 3,4%, ενώ το σύνολο των επιμέρους τομέων έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. O Eurostoxx 50 έκλεισε στις 3.601,82 μονάδες, με απώλειες 1,98%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.971 μονάδες με απώλειες 2,26%, ενώ ηπιότερη πτώση κατέγραψε ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έχασε 1,68% και έκλεισε στις 6.274 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε στις 7.427 μονάδες, με απώλειες 0,7%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 2,49% στις 21.895 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.063 μονάδες, με πτώση 1,51%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες σχεδόν 8% σημείωσε η μετοχή της Just Eat, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι Delivery Hero and Hellofresh, καθώς αμφότερες έχασαν άνω του 7%.

Μάκρο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να συρρικνωθεί σε ιστορικό χαμηλό τον Σεπτέμβριο, καθώς η ροπή προς αποταμίευση αυξήθηκε εν μέσω των φόβων για υψηλότερα κόστη ενέργειας. Οι δείκτες μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το Gfk προβλέπουν συρρίκνωση του σχετικού δείκτη στις -36,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από -30,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Το μέγεθος του Σεπτεμβρίου είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από την The Wall Street Journal και τοποθετούν τον δείκτη στις -31,8 μονάδες.

Στο μεταξύ, σε αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών κατά 80% θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem. Συγκεκριμένα, η ανώτατη τιμή θα οριστεί κατά μέσο όρο στις 3.549 βρετανικές λίρες ανά έτος, από 1.971 λίρες προηγουμένως, την ώρα που ομάδες εκστρατείας, think tanks και πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τον πληθωρισμό - Οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι επίπονες

Wall Street: Επιταχύνεται το sell off μετά την ομιλία Πάουελ - Στο -3% ο Nasdaq

Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider