Βρετανία: Αύξηση-σοκ 80% στους λογαριασμούς ενέργειας τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αύξηση-σοκ 80% στους λογαριασμούς ενέργειας τον Οκτώβριο
Η ανώτατη τιμή θα οριστεί κατά μέσο όρο στις 3.549 βρετανικές λίρες ανά έτος, από 1.971 λίρες προηγουμένως.

Σε αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών ανακοίνωσε θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη τιμή θα οριστεί κατά μέσο όρο στις 3.549 βρετανικές λίρες ανά έτος, από 1.971 λίρες προηγουμένως, την ώρα που ομάδες εκστρατείας, think tanks και πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Το ανώτατο όριο τιμής περιορίζει το ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στους εγχώριους πελάτες για τους συνδυασμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά υπολογίστηκε εκ νέου από την Ofgem για όλη τη διάρκεια του έτους ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς και άλλα κόστη του κλάδου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, καθώς η υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση έχει πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη από τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μείωση των εισαγωγών μέσω αγωγού από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό έχει επίσης αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα έρθει και νέα αύξηση

Το νέο πλαφόν θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη του έτους, οπότε αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ofgem ανακοίνωσε ότι θα επαναϋπολογίζει το πλαφόν κάθε 3 μήνες αντί για κάθε 6 μήνες, λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα μεταβλητότητα στην αγορά.

Η συμβουλευτική Cornwall Insight προβλέπει ότι το πλαφόν θα μπορούσε να αυξηθεί στις 4.649,72 βρετανικές λίρες στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και στις 5.341,08 λίρες στο αμέσως επόμενο τρίμηνο προτούθ υποχωρήσει ελαφρώς στις 4.767,97 λίρες στο τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider