Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με το «βλέμμα» στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζιτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος με το «βλέμμα» στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζιτών
Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένουν την έναρξη του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ.

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένουν την έναρξη του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ.

Σήμερα ξεκινά το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο των ισχυρών κεντρικών τραπεζιτών στον κόσμο και η προσοχή είναι στραμμένη στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική τους, την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει την παγκόσμια οικονομία.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει στο συνέδριο την Παρασκευή και οι αγορές αναμένουν αναφορές για το εάν η Fed θα συνεχίσει με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα της Ευρώπης, γίνεται «ταμείο» για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, που αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική στις πιέσεις για το β' τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η έκθεση του Ifo για την πορεία συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο του 2022 διατηρεί τις ανησυχίες στις αγορές.

Για την αύξηση των μεσοπρόθεσμων κινδύνων του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάνουν λόγο τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση (Ιουλίου) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έφτασε στο 8,9% τον Ιούλιο. Στα πρακτικά γίνεται λόγο για το ότι «πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης».

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,3% στις 433,36 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,19% στις 3.674 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,11% και τις 7.479 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,39% στις 13.271 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC έγραψε πτώση 0,08% στις 6.381 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,10% στις 22.454 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε τελικά 0,15% στις 8.187 μονάδες.

Μάκρο

Απροσδόκητη αντοχή κατέγραψε για τον Αύγουστο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 88,5 μονάδες έναντι 88,6 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 86,8 μονάδες.

«Η αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων παραμένει υψηλή, και η οικονομία συνολικά αναμένεται να συρρικνωθεί στο γ΄ τρίμηνο» σημειώνει το Ifo.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

H Novartis ανακοίνωσε πως θα διαχωρίσει μέσω spin off τη θυγατρική της, Sandoz, που ειδικεύεται στον κλάδο της γενετικής, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης επιχείρησης γενετικής στην Ευρώπη.

Κάμψη στα κέρδη της για το β' τρίμηνο του 2022 εμφάνισε η Norwegian Air, με την αεροπορική εταιρεία να εκτιμά πως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων θα «βαρύνουν» την κερδοφορία της για το σύνολο του 2022. Σύμφωνα με το MarketWatch, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη προ φόρων 1,25 δισ. νορβηγικές κορώνες (129 εκα. δολάρια) από κέρδη 1,59 δισ. κορώνες στο β' τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider