Σε ρυθμούς... θέρους το Χρηματιστήριο -Διατηρεί τις 860 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς... θέρους το Χρηματιστήριο -Διατηρεί τις 860 μονάδες
Με τις ήπιες κινήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ευθυγραμμίζεται το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση υποτονικού τζίρου που «εναρμονίζεται» με την κορύφωση της θερινής περιόδου.  

Τελευταία ενημέρωση 14.25

Με τις ήπιες κινήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ευθυγραμμίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση υποτονικού τζίρου που «εναρμονίζεται» με την κορύφωση της θερινής περιόδου.

Οι φόβοι γύρω από τον υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις αγορές μετοχών, με την προσοχή να στρέφεται αυτή την εβδομάδα στις τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 860,05 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,03%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,07 εκατ. ευρώ και έχουν διακινηθεί συνολικά 7,554 εκατ. μετοχές.

Ο Large Cap υποχωρεί κατά 0,04% στις 2.072,69 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,07% και βρίσκεται στα επίπεδα των 1.376,48 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,56% στις 546,96 μονάδες.

Χθες, οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου κατάφεραν να ανακάμψουν, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,31% στις 860,32 μονάδες -κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Ο τζίρος ήταν ελαφρώς υποτονικός, στα 39 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Τους παράγοντες που ενισχύουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό αναλύει σήμερα η Scope Ratings, έχοντας αναθεωρήσει επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη για φέτος στο 4,9% από 4,6% στις αρχές του έτους και επί τα χείρω για το 2023 στο 2,1% από 2,5%. Σύμφωνα με τον οίκο, η πολιτική σταθερότητα υπό τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η ισχυρή νομισματική και δημοσιονομική βοήθεια στηρίζουν την οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του οίκου αξιολόγησης DBRS ο οποίος αποδίδει τα εύσημα για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου αλλά προειδοποιεί για τις απειλές που εγείρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σχολιάζοντας τα μεγέθη που ανακοίνωσε οι συστημικές τράπεζες, ο οίκος σημειώνει ότι η βελτίωση προήλθε από τα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο πιστωτικό κόστος, τα οποία μαρτυρούν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την απομείωση του κινδύνου (de-risking) και την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider