Διεθνείς αγορές: Ξεκινούν την εβδομάδα με rebound

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αγορές: Ξεκινούν την εβδομάδα με rebound
Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, η οποία ενίσχυσε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή το δολάριο εξασθενεί και οι αποδόσεις των κυβερνητικών μειώνονται.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, η οποία ενίσχυσε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή το δολάριο εξασθενεί και οι αποδόσεις των κυβερνητικών μειώνονται.

Οι αγορές την Παρασκευή προεξόφλησαν γρήγορα μια πιθανότητα 70%, ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τα διετή ομόλογα κατά 20 μονάδες βάσης και αναστρέφοντας περαιτέρω την καμπύλη.

Ωστόσο, ο Euro STOXX 600 κερδίζει λίγο κάτω από 1%, με οδηγό τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές ανάπτυξης, βοηθώντας στην επανόρθωση των απωλειών της Παρασκευής λόγω της έκθεσης απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν άνοδο 0,78% και 1,22% αντίστοιχα. Ο S&P 500 είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές χαμηλότερα την Παρασκευή, υποκύπτοντας στις μετοχές τεχνολογίας.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παρέμειναν τα υψηλότερα επιτόκια.

«Κλάδοι, όπως οι μετοχές τεχνολογίας, πρόκειται να βρεθούν υπό πίεση για λίγο καιρό εώς ότου δούμε τα επιτόκια της Fed να κατεβαίνουν», κατά τον Robert Alster, επικεφαλής επενδύσεων της Close Brothers Asset Management.

Τα στοιχεία για την απασχόληση καθιστούν ακόμη πιο σημαντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν ελαφρά υποχώρηση των τιμών καταναλωτή, αλλά πιθανότατα μια περαιτέρω επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού (εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας).

Αναλυτές της Deutsche Bank έγραψαν ότι οι «οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν ότι σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει επιτέλους μετά και την αποκλιμάκωση που έχουν σημειώσει οι τιμές της ενέργειας».

Το άγχος της ύφεσης είχε καταλάβει νωρίτερα τις αγορές μετοχών, με τον MSCI για τις μετοχές της Ασίας και του Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, να υποχωρεί κατά 0,5%.

Αποκλιμάκωση στα ομόλογα

Μετά την άνοδο την Παρασκευή που ακολούθησε τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι περισσότερες αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν σήμερα πτωτικά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε ελαφρά στο 0,89%.

Τα ιταλικά ομόλογα υπό-απέδωσαν, με τις αποδόσεις των 10ετών να είναι γύρω στις 2 μονάδες βάσης υψηλότερα σε ημερήσια βάση, στο 3,04%.Το στενά παρακολουθούμενο spread ανάμεσα στο ιταλικό και το γερμανικό bund, ήταν περίπου στις 213 μονάδες βάσης, έναντι των 205 μονάδων βάσης αργά την Παρασκευή.

Ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας από «σταθερό» σε «αρνητικό» την Παρασκευή, εβδομάδες αφότου η παραίτηση του Πρωθυπουργού Ντράγκι προκάλεσε νέα πολιτική αβεβαιότητα.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ανέβηκαν κατά 3,19%, περίπου 40 μονάδες βάσης ψηλότερα από τα 10ετή.

Τα ομόλογα λειτούργησαν επίσης ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο λόγω της ανησυχίας για το «ακόνισμα» των μαχαιριών του Πεκίνου ενάντια στην Ταϊβάν, καθώς η Κίνα πραγματοποιεί ένα τετραήμερο στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί.

Στην αγορά συναλλάγματος...

Το αμερικάνικο δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, διαγράφοντας μερικά από τα κέρδη που συγκέντρωσε μετά τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση αλλά και το άλμα των αποδόσεων στα ομόλογα.

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, που τείνουν να λειτουργούν ως βαρόμετρο για την όρεξη ανάληψης κινδύνου, σημείωσαν άνοδο.Το Bitcoin κερδίζει αυτή τη στιγμή 3,7%.

Ο χρυσός ανακάμπτει από τα χαμηλά που έφτασε την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.800 δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider