Ευρωαγορές: «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος με το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος με το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊβάν
Η ανασφάλεια που κατακλύζει τις αγορές, περιστρέφεται γύρω από την όξυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Τελευταία ενημέρωση: 15:55

Σε θετικό έδαφος γύρισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν αισθήματα επενδυτικής αβεβαιότητας.

Η ανασφάλεια που κατακλύζει τις αγορές, περιστρέφεται γύρω από την όξυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για παντός είδους αντίποινα, που θέτει τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού για μια δεύτερη εστία πολέμου και μια γενικότερη ανάφλεξη.

Ήδη, η Κίνα προανήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις ενώ νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση. Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο. Ταυτόχρονα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δηλώνει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ταϊβάν και πως «δεν θα κάνουν πίσω», εντείνοντας και άλλο τους φόβους για μια «θερμή» σύγκρουση.

Σε αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,33% στις 437,49 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,75% στις 3.712 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,40% στις 13.505 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,40% στις 7.439 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,71% στις 6.455 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στο +0,48% και στις 22.459 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ανέρχεται στις 8.145 μονάδες με άνοδο 0,60%.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, με τον δείκτη PPI σε μηνιαίο επίπεδα να διαμορφώνεται στο 1,1% για τον Ιούνιο, από 0,5% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1%.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο PPI έφτασε στο 35,8% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει το 35,7%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από των τελευταίων 17 ετών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των PMI που καταρτίζει η S&P Global για τις χώρες του ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας, αλλά παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη κινείται υπό των επιπέδων των 50 μονάδων από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ τον Ιούνιο του 2022 ο δείκτης είχε ανέλθει στις 52 μονάδες.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας για τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 200 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Γερμανία αυξήθηκαν 4,5% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τα 134,3 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 72,9 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές προϊόντων στη Γερμανία ενισχύθηκαν 0,2%, φτάνοντας τα 127,9 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ έφτασαν τα 62,8 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντικές ζημίες εμφάνισε η Societe Generale στο β' τρίμηνο του 2022, λόγω του «ξεφορτώματος» assets στην αγορά της Ρωσίας, εν μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 1,48 δισ. ευρώ έναντι κερδών 1,44 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 7,07 δισ. ευρώ, αυξημένα 13% σε ετήσια βάση.

Κερδοφόρο ήταν το β' τρίμηνο του 2022 για την Commerzbank, με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να ανακοινώνει πως έλαβε ώθηση από τις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως στην Πολωνία και την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών. Σύμφωνα με το MarketWatch, τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 470 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 527 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Commerzbank ανέμεναν κέρδη στα 370 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 2,42 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 2,28 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, κάμψη κατέγραψαν τα κέρδη της BMW για το β΄ τρίμηνο του 2022, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση στις παραδόσεις οχημάτων από την αύξηση των τιμών προς τους καταναλωτές. Τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 3,05 δισ. ευρώ έναντι 4,79 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2022. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της BMW διαμορφώθηκαν σε 34,77 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσιο επίπεδο, ωφελούμενα από τις ανατιμήσεις, το μείγμα παραγωγής και τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, μετέδωσε το MarketWatch.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά ήταν τα πρόσημα και στις διαπραγματεύσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων, με το ενδιαφέρον να είναι έντονα στραμμένο προς τις εξελίξεις σε Κίνα και Ταϊβάν.

Όσον αφορά άλλους παράγοντες που επηρέασαν το κλίμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών τον Ιούλιο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αν και η ξένη ζήτηση μειώθηκε και οι εταιρείες μείωσαν το προσωπικό για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη. Ο PMI υπηρεσιών Caixin αυξήθηκε στο 55,5 τον Ιούλιο, γεγονός που συνιστά και την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2021, αυξανόμενος περαιτέρω από την ισχυρή ένδειξη του 54,5 τον Ιούνιο.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,53%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,32%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,20%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai έχασε 0,71% και ο SZSE Component διολίσθησε 1,14%. Στην Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,89%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες απειλές της Κίνας: «Αυτοί που προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» - «Φάρσα» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Πτώση στην Wall Street, από την κλιμακούμενη ένταση στην Ταϊβάν - Στις -400 μονάδες ο Dow Jones

gazzetta
gazzetta reader insider insider