Περαιτέρω τριγμούς στα ιταλικά ομόλογα αναμένει η Goldman Sachs - Τι θα κρίνει την πορεία τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περαιτέρω τριγμούς στα ιταλικά ομόλογα αναμένει η Goldman Sachs - Τι θα κρίνει την πορεία τους
Περαιτέρω τριγμούς στην πορεία των ιταλικών ομολόγων αναμένει η Goldman Sachs, υπό τη συνδυασμένη επίδραση της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας που θα επιφέρει ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) και της πιθανής απώλειας της διατήρησης της οικονομικής πολιτικής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Περαιτέρω τριγμούς στην πορεία των ιταλικών ομολόγων αναμένει η Goldman Sachs, υπό τη συνδυασμένη επίδραση της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας που θα επιφέρει ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) και της πιθανής απώλειας της διατήρησης της οικονομικής πολιτικής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Σύμφωνα με τον Simon Freycenet, στρατηγικό αναλυτή της G.S στα επιτόκια, η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τα ηνία του πρωθυπουργικού θώκου και η προκήρυξη προώρων εκλογών, προκάλεσαν μια νέα αστάθεια στην ιταλική αγορά ομολόγων. Ο ίδιος διαπιστώνει (και με βάση προηγούμενες εργασίες) ότι, κατά μέσο όρο, τα spread διευρύνονται κατά περίπου 40 μονάδες βάσης στη δεκαετία κάτι που υφίστανται στη βάση των πρόσφατων αλλαγών στην ιταλική πολιτική σκηνή, με μια πιο έντονη ανατίμηση στο μπροστινό μέρος της καμπύλης. Παρ'όλα αυτά, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω premium και πιο συγκεκριμένα κατά 30 μονάδες βάσης επιπλέον (ως απάντηση σε γεγονότα πολιτικού κινδύνου), παρά την καθιέρωση του νέου εργαλείου αγοράς τίτλων (Transmission Protection Instrument - TPI) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, η απώλεια της διατήρησης της οικονομικής πολιτικής που υλοποιούνταν θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμια στο τρέχον πλαίσιο. Αυτό οφείλεται όχι μόνο σε πιθανές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της εκτυλισσόμενης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, μια μείωση κατά 1 μ.β. στη δημοσιονομική ώθηση προς την αναπτυξιακή δυναμική επιφέρει περίπου 10 - 15 μονάδες βάσης στη διεύρυνση των spreads μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του Bund, οδηγώντας έτσι σε ένα fair value, σύμφωνα με τη Goldman Sachs στις 230 μονάδες βάσης.

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ επιβεβαιώθηκε η ευέλικτη επανεπένδυση των λήξεων στο πλαίσιο του PEPP, αλλά και η εγκαθίδρυση του πολυαναμενόμενου TPI, βασικές παράμετροι του οποίου είναι, η πλήρης ευελιξία στην κατανομή ανά χώρα και ο απεριόριστος χώρος για τις εκ των προτέρων αγορές, που ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες του αμερικανικού οίκου. Ωστόσο, παραμένουν δύο σημαντικές αβεβαιότητες:

- Πρώτον, η ΕΚΤ παρείχε ένα περιορισμένο guidance σχετικά με την κατανομή των επανεπενδύσεων στη βάση PEPP ανά χώρα, με τις αγορές να στηρίζονται απλά στα δεδομένα που ανακοινώνει η ΕΚΤ ανά δύο μήνες.

- Δεύτερον, η ενεργοποίηση του TPI που έγκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου δημιουργεί χώρο για διάφορες ερμηνείες. Η αντίδραση των αγορών σχετικά με την ανακοίνωση των κριτηρίων (διεύρυνση του spread του ιταλικού δεκαετούς έναντι του Bund) υποδηλώνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό έχει θεωρηθεί ένα υψηλό εμπόδιο για την ενεργοποίηση των αγορών. Ο σκοπός της αντιμετώπισης της «άτακτης δυναμικής της αγοράς που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της συγκεκριμένης χώρας» αφήνει αρκετά αβέβαιη μια πιθανή απάντηση της ΕΚΤ στον οικοδομούμενο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία.

Πέρα από τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σκηνικό μεταβάλλεται επίσης με ταχείς ρυθμούς, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τα spreads των κρατικών ομολόγων όσο και για τα βασικά επιτόκια. Πράγματι, ενώ αντίθετα οι αναλυτές θα ανέμεναν ότι η προοπτική διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα κρατικά spreads (ειδικά με δεδομένη την αυξημένη εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο), πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη ανατιμολόγηση στα βασικά επιτόκια λόγω των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Έτσι, η Goldman Sachs εντοπίζει σημαντικούς «αντίθετους ανέμους» για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα τους επόμενους μήνες, τόσο λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας όσο και των πιθανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων/μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Περαιτέρω, η πολιτικά καθοδηγούμενη φύση της τρέχουσας διεύρυνσης καθιστά την υποστήριξη της ΕΚΤ μέσω του νέου TPI μια πρόκληση, ιδίως λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την ενεργοποίηση. Για αυτούς τους λόγους, αναθεωρεί τον στόχο του spread μεταξύ του ιταλικού 10ετούς έναντι του Bund στις 250 μονάδες από τις 200 προηγουμένως, μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Πιο ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά

Πολιτικούς «τριγμούς» στην Ιταλία και πιθανό νέο αξιέξοδο «βλέπει» η Commerzbank

Barclays: Τι κρύβει το νέο «πακέτο» της ΕΚΤ - Τα θολά σημεία βαδίζοντας προς την ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider