Bloomberg: Ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται από την πρόθεση απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται από την πρόθεση απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο
Ως μια μικρή χώρα η Κύπρος δεν έχει πολλές εσωτερικές ανάγκες και έτσι της μένουν μεγάλες ποσότητες αερίου για εξαγωγή, ενώ εκτός της Ευρώπης ένας δυνητικός αγοραστής είναι και η Ασία, ανέφερε η υπουργός. 

Την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη λόγω της κίνησης της ΕΕ προς την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο συνέντευξη της υπουργού ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πιλείδη, η οποία τονίζει πως «η Ευρώπη είναι ένας καλός πιθανός αγοραστής για το κυπριακό αέριο καθώς η ΕΕ έχει επιβεβαιώσει πως θα παραμείνει ένα ‘καύσιμο-γέφυρα’ έως το 2049 ως μέρος της πράσινης μετάβασης κι έτσι οι εταιρείες έχουν τώρα την άνεση να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

Υπάρχει επιπλέον «η πρόθεση της ΕΕ να απομακρυνθεί από την Ρωσία ανεξάρτητα από το αν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει η υπουργός.

Η Chevron μαζί με την Shell και την ισραηλινή Newmed Energy κατέχουν τα δικαιώματα εξόρυξης στο υπεράκτιο κοίτασμα Αφροδίτη ενώ σκοπεύουν να αντλήσουν από μία νέα πηγή μέχρι τις αρχές του 2023. Το Αφροδίτη το οποίο ανακαλύφθηκε το 2011, υπολογίζεται πως περιέχει 125 δισ. κυβικά μέτρα ακόμη μη αντλημένου αερίου και βρίσκεται δίπλα στο «οικόπεδο» Λεβιάθαν κοντά στην ακτή του Ισραήλ, που λειτουργεί κάτω από την σύμπραξη των Chevron και Newmed.

H Chevron πρόκειται να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Aφροδίτη το οποίο βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έως το τέλος του έτους, με το 2027 να φαντάζει ως «μια ρεαλιστική ημερομηνία για παραγωγή», ανέφερε η κ. Πιλείδη.

Η αναζήτηση αερίου συνεχίζεται και σε άλλα υπεράκτια κυπριακά «οικόπεδα», με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων για την άντληση του οικοπέδου» 6 από την κοινοπραξία των TotalEnergies και ENI να αναμένεται έως το επόμενο μήνα. Επίσης, μια συμμαχία μεταξύ των Exxon Mobil και της Qatar Petroleum ξεκινά σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα 5 και 10 οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον φθινόπωρο.

Ως μια μικρή χώρα η Κύπρος δεν έχει πολλές εσωτερικές ανάγκες και έτσι της μένουν μεγάλες ποσότητες αερίου για εξαγωγή, ενώ εκτός της Ευρώπης ένας δυνητικός αγοραστής είναι και η Ασία, ανέφερε η υπουργός.

Η ελληνική πρόταση για αγωγό

Η Κύπρος επιμένει είναι θετική ως προς τα σχέδια της ελληνικής Energean για την δημιουργία ενός αγωγού 200 χλμ. από το υπεράκτιο οικόπεδο της κοντά στο Ισραήλ μέχρι τον Βασιλικό στο νότιο μέρος του νησιού, προσέθεσε η κ. Πιλείδη. Σύμφωνα με την πρόταση, ο αγωγός θα συνδεθεί με μια πλωτή πλατφόρμα LNG με τις εξαγωγές να υπολογίζονται περίπου στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Ενώ χρειάζεται ακόμα αποσαφήνιση στις ποσότητες που θα μεταφέρει ο αγωγός, προσφέρει μία ευκαιρία για μεταφορά αερίου στην Κύπρο και για σύνδεση με τα κυπριακά κοιτάσματα αερίου. «Ελπίζουμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του 2026», κατέληξε η υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στην τιμή - Η τουρμπίνα ίσως επιστραφεί στον Nord Stream στις επόμενες ημέρες

Υδρογονάνθρακες: Σε ExxonMobil και ΕΛΠΕ το μερίδιο της ΤotalEnergies στα «οικόπεδα» της Κρήτης

gazzetta
gazzetta reader insider insider