Πτώση στη Wall Street, 200 μονάδες έχασε ο Dow, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στη Wall Street, 200 μονάδες έχασε ο Dow, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Τα στοιχεία - σοκ για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ήρθαν να ενισχύσουν τους φόβους πως η Fed θα προχωρήσει άμεσα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, έπειτα από τα στοιχεία - σοκ για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που ήρθαν να ενισχύσουν τους φόβους πως η Fed θα προχωρήσει άμεσα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο Dow Jones έχασε 208,54 μονάδες, ή 0,67%, κλείνοντας στις 30.772,79 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,45% στις 3.801,78 μονάδες. Ο Nasdaq επίσης σημείωσε πτώση 0,15%, στις 11.247,58 μονάδες, παρά τη μερική ανάκαμψη ενδοσυνεδριακά.

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,1%, από 8,6% τον Μάιο και έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 8,8%. Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές δίνουν 30% για αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της μέσα στον Ιούλιο, όταν τον Ιούνιο η αύξηση ήταν της τάξης των 75 μονάδων βάσης (η μεγαλύτερη από το 1994).

«Δεν υπάρχει καμία ανατροπή, εκτός από το ότι η Fed πρέπει να γίνει πιο επιθετική βραχυπρόθεσμα και να συντρίψει τη ζήτηση», ανέφερε η Liz Ann Sonders του Charles Schwab στο CNBC. «Νομίζω ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη».

Οι μετοχές τεχνολογίας Amazon, Netflix και Tesla σημείωσαν άνοδο άνω του 1% η καθεμία παρά τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, φέρνοντας τον τεχνολογικό Nasdaq σε θετικό έδαφος προσωρινά. Η μετοχή της Twitter ενισχύθηκε 8%, έπειτα από τη μήνυση στον Έλον Μασκ.

Επίσης, οι μετοχές της Delta Air Lines σημείωσαν πτώση 6,3% μετά τη δημοσίευση μικτών αποτελεσμάτων.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου. Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, ενισχύθηκαν 0,7% ή 11,10 δολάρια στα 1.736,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Παράλληλα, με μικρά κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας μερικώς από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, οι οποίες οδήγησαν τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το αμερικανικό αργό κάτω από το «φράγμα» των 100 δολαρίων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο. Τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 96,3 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,5% ή 0,46 δολαρίων/βαρέλι. Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου να διαμορφώνονται στα 99,57 δολάρια/βαρέλι, με οριακή άνοδο 0,1%.

Εξάλλου, το δολάριο ξεπέρασε την ισοτιμία με το ευρώ, με το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης να γράφει απώλειες 12% από την αρχή του 2022 έναντι του αμερικανικού.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 89 δισ. δολάρια, μειωμένο περίπου κατά 85 δισ. δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα 174 δισ. δολάρια.

Τέλος, την Πέμπτη οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες JP Morgan και Morgan Stanley «ανοίγουν τον χορό» των αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider