Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μεγαλύτερη άνοδος για την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: 13:46

Ανοδικά κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά από τη νευρικότητα στο άνοιγμα της συνεδρίασης και καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν σε θετικά πρόσημα την εβδομάδα συνεχίζοντας, παράλληλα, να παρακολουθούν τις εξελίξεις για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, με το αρμόδιο υπουργείο να γνωστοποιεί αργότερα μέσα στη μέρα τα δεδομένα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας στη χώρα κατά τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται πως η πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρακολουθείται στενά από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προκειμένου να καθοριστεί το εύρος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της το επόμενο χρονικό διάστημα. Η τράπεζα έχει τονίσει πως θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για το κατά πόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να προκαλέσει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός Τραπεζίτης της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, ανέφερε πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητα της νομισματικής της πολιτικής χωρίς να προκαλέσει κάμψη της οικονομίας καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης παραμένουν εντός του στόχου σταθερότητας που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στα του πολιτικού ενδιαφέροντος, οι προβολείς βρίσκονται στραμμένοι στο Λονδίνο και στο κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει μεταβατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του για αποχώρηση από την ηγεσία της χώρας και του κόμματος του (Τόρις).

Βασικό ζήτημα προσοχής είναι το κατά πόσο αυτή η κατάσταση ακυβερνησίας που φαίνεται να διαμορφώνεται στη Βρετανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της χώρας, που δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,41% στις 416,73 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,54% στις 3.508 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,05% στις 7.197 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 1,31% στις 13.010 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,61% στις 6.040 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,07% στις 21.791 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,03% στις 8.125 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France KLM, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 20 ακυρώσεις πτήσεων ανά ημέρα προς προορισμούς της Ευρώπης, λόγω ελλείψεων στο προσωπικό της.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία, με την προσοχή στον Άμπε

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές για το τέλος της εβδομάδας.

Η -μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακά- άνοδος στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας περιορίστηκε μετά από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,10% στις 26.517 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 κέρδισε 0,45% στις 6.678 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ισχυροποιήθηκε 0,70% στις 2.350 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,25% στις 3.356 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,58% στις 12.859 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε 0,34% στις 21.780 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

GameStop: Καθαίρεσε τον CFO και προχωρά σε απολύσεις προσωπικού

Bitcoin: Προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Οκτώβριο του 2021

ΕΚΤ: Οι τράπεζες δεν έχουν ενσωματώσει επαρκώς τους κλιματικούς κινδύνους

gazzetta
gazzetta reader insider insider