Η ανησυχία για ύφεση «νίκησε» και πάλι τις ευρωαγορές - Οι μεγαλύτερες απώλειες στη Φρανκφούρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για ύφεση «νίκησε» και πάλι τις ευρωαγορές - Οι μεγαλύτερες απώλειες στη Φρανκφούρτη
O DAX έγραψε απώλειες 1,7% μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη γερμανική οικονομία.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν και πάλι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλο μέρος της προσοχής στράφηκε και πάλι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις δηλώσεις των κορυφαίων τραπεζιτών παγκοσμίως από το φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται το κατά πόσο η αύξηση των βασικών επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς καθιστά πιο ακριβό το κόστος δανεισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζεται «σκεπτική» για το πως θα μπορούσε να αποτραπεί μια ύφεση διεθνώς από την αύξηση των επιτοκίων.

Εξάλλου, οι αγορές αποτιμούν και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τη Σύνοδο Κορυφής του NATO να δίνει και επίσημα το πράσινο φως για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, προσθέτοντας νέα ένταση στις σχέσεις των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Η εικόνα στα ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε 0,65% στις 413,47 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1% στις 3.513 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,14% στις 7.313 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 1,7% στις 13.006 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε πτώση 0,90% στις 6.031 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,19% στις 21.839 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έπεσε 1,57% στις 8.186 μονάδες.

Μάκρο

Οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,2% έναντι 8,7% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση στο 8,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμού 1,1% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό στο 0,4%.

Πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο το κλίμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο από 105 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 103.

Στο 10,2% ανήλθε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, ξεπερνώντας το 10% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1985, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 8,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο - Ξεχώρισε θετικά η Intrakat, με κέρδη 13%

Νέα απόπειρα αντίδρασης στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Πάουελ (Fed): Παραμένουν οι προκλήσεις για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider