Νέα απόπειρα αντίδρασης στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα απόπειρα αντίδρασης στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Έντονη μεταβλητότητα για ακόμα μία συνεδρίαση, καθώς η αγορά οδεύει προς το χειρότερο εξάμηνο από το 1970.

Τελευταία ενημέρωση 21.39

Έντονη μεταβλητότητα και διαδοχικές αλλαγές προσήμων καταγράφονται στη συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η υψηλότερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ στο α' τρίμηνο του έτους έρχεται να ενισχύσει τους φόβους πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική αγορά οδεύει ολοταχώς για την χειρότερη επίδοσή της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970, καθώς τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον μονοπωλείται από την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών αλλά και από την ανησυχία για υφεσιακή στροφή που προκαλεί η δεδηλωμένη πρόθεση της Fed να αυξήσει σημαντικά τα βασικά της επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο S&P υποχωρεί από τις αρχές του έτους κατά 21%, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο από το 2008.

Διαβάστε ακόμα - Πάουελ (Fed): Παραμένουν οι προκλήσεις για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 122 μονάδες ή 0,39% και βρίσκεται στα επίπεδα των 31.069 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει μικρές απώλειες 0,06% στις 3.819 μονάδες.

Οριακές διακυμάνσεις, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 11.166 μονάδων, με οριακή πτώση 0,14%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Pinterest μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Ben Silbermann από τη θέση του CEO, ενώ άνοδο 3% σημειώνει και ο τίτλος της General Mills, καθώς τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας στο β' τρίμηνο υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, «βουτιά» άνω του 20% σημειώνει η μετοχή της Bed Bath & Beyond, η οποία έχασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις της στο β' τρίμηνο, ενώ ισχυρές απώλειες σημειώνουν και οι τίτλοι των κολοσσών του ταξιδιωτικού κλάδου, με την Carnival να χάνει 9%, την Royal Caribbean 5,6% και την Norwegian Cruise Line Holdings 5,4%.

Μάκρο

Οριακά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,6% για τους πρώτους 3 μήνες του έτους σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2021, από συρρίκνωση 1,5% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τη συρρίκνωση στο 1,5%.

Η προσωπική δαπάνη αυξήθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο 1,8% από 3,1% στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση 3,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 8,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο,, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: «Παλεύει» με τα 20.000 δολάρια, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στα crypto

Μέστερ (Fed): Υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κερδισμένοι και χαμένοι από την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή επικουρικών - δώρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider