ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η συρρίκνωση της οικονομίας - Στο -1,6% για το α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η συρρίκνωση της οικονομίας - Στο -1,6% για το α' τρίμηνο
Χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, υπό τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση.

Οριακά μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,6% για τους πρώτους 3 μήνες του έτους σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2021, από συρρίκνωση 1,5% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τη συρρίκνωση στο 1,5%.

Η προσωπική δαπάνη αυξήθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο 1,8% από 3,1% στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση 3,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 8,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο,, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που αυξάνονται οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού που επιφέρουν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider