Αρνητικά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο οικονομικό outlook. 

Τελευταία Ενημέρωση 15:20

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο οικονομικό outlook.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,68%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,62%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 1,18%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,64%. Αντίθετα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 γύρισε οριακά θετικά στο +0,03%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,67%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 1,16%.

H Morgan Stanley, προβλέπει ήπια ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέσω των μειωμένων ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία. Σε έκθεση, αναφέρει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα πριν επανέλθει σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, λόγω της αύξησης των επενδύσεων.

Στα μακροοικονομικά, πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο το κλίμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο από 105 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 103.

Επίσης, στο 10,2% ανήλθε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, ξεπερνώντας το 10% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1985, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Στον επιχειρηματικό κλάδο, οι μετοχές της Just Eat Takeaway καταγράφουν βουτιά 19% σε ιστορικό χαμηλό μετά τη δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής GrubHub δήλωσε ότι η πώληση (της θυγατρικής στις ΗΠΑ) δεν είναι επικείμενη. Η Berenberg ξεκίνησε επίσης την κάλυψη των μετοχών της ολλανδικής εταιρείας παράδοσης τροφίμων με σύσταση «sell».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου αργότερα σήμερα αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, όπου χθες επιτεύχθηκε συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας μετά την επίλυση των ενστάσεων από την Τουρκία.

Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, το Χονγκ Κονγκ ηγήθηκε των απωλειών, με τον Hang Seng να υποχωρεί 1,88%.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο -1,4%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 2,2%. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 0,91%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,82% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,94%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε, φθάνοντας στις 96,4 μονάδες τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας πτώση 6,2 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία αυξήθηκαν 3,6% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, στον τρίτο διαδοχικό μήνα ανάπτυξης, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούνιο, με τον δείκτη στις 32,1 μονάδες, έναντι 34,1 τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι κλιματικά ουδέτερα

ΕΕ - Κλίμα: Κονδύλια και ρύποι φρενάρουν τη συμφωνία για το νέο νομικό πλαίσιο

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider