Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ. Oι τρεις χώρες θα συγκροτήσουν και έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Τελευταία ενημέρωση 23.34

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να δίνει τελικά την έγκρισή της στη διαδικασία ένταξης. «Είναι μια τριμερής συμφωνία για την ένταξη», δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, τονίζοντας πως η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία προχώρησαν σε συμφωνία που ανοίγει το δρόμο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στολτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα - Τζόνσον: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία.

«Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η 'Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Επίσης, η τουρκική προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς, ενώ θα συγκροτήσουν και έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Πρόεδρος Φινλανδίας: Η δήλωση με την Τουρκία δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Μέχρι και σήμερα, η Τουρκία είχε μπλοκάρει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας αυτές ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν την Τετάρτη στη Μαδρίτη

«Κλείδωσε» για την Τετάρτη η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν

FAZ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Ο Ερντογάν είναι Ερντογάν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider