Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με το «μείγμα» των ανησυχιών για ύφεση και της ενεργειακής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με το «μείγμα» των ανησυχιών για ύφεση και της ενεργειακής κρίσης
Στο χρηματιστήριο της Γερμανίας σημειώθηκε η ισχυρότερη πτώση για την Πέμπτη.

Νέες απώλειες σημείωσαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον φόβο της ύφεσης στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ να ωθεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, με τους σχετικούς PMI να διολισθαίνουν προς τα επίπεδα συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων για τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες από τις 54,8 μονάδες τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,9 μονάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αυξήθηκε ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, που «παλεύει» με τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον το εάν θα υπάρξουν εξελίξεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο της ενέργειας από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της Γερμανίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε για το ότι το αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα.

Εξάλλου, το αρνητικό κλίμα προέκυψε και από τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Η εικόνα στις αγορές

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,82% στις 402,40 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 απώλεσε 0,82% στις 3.436 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 1% στις 7.018 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 1,76% στις 12.912 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,56% στις 5.833 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,80% στις 21.615 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,48% στις 8.106 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει στην Wall Street - Μικτά πρόσημα με την ύφεση να καραδοκεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider