Wall Street: Το «γύρισε» σε απώλειες από τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Το «γύρισε» σε απώλειες από τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την προσοχή στις αναφορές της Fed.

Απώλειες σημειώνει η Wall Street για την Τετάρτη, με τα χθεσινά κέρδη του αμερικανικού χρηματιστηρίου να αποδεικνύονται πρόσκαιρα και καθώς αυξάνεται η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,58% ή 177,68 μονάδες στις 30.352 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,83% ή 30,09 μονάδες στις 3.735 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,73% ή 78 μονάδες στις 10.990 μονάδες.

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών και των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, «ξεφουσκώνοντας» μετά από την άνοδο που κατέγραψαν την Τρίτη.

Οι προβολείς στην Fed

H προσοχή στρέφεται στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που ξεκινά τη διήμερη κατάθεση του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία από τον Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα στο «μέτωπο» των επιτοκίων, μετά από την αύξηση του κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη από το 1994.

Βασικό λόγο για τον προβληματισμό στις αγορές παίζει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να καταπολεμηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σημειώνεται πως έκθεση της Fed δίνει πάνω από 50% πιθανότητες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία εντός των επόμενων 12 μηνών, συμβάλλοντας στο κλίμα απαισιοδοξίας που καταγράφεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όπως αποτυπώνεται και από τις απώλειες που σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ακόμα, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, ανέφερε πως είναι πιθανό οι ΗΠΑ να παρουσιάσουν ύφεση για μερικά τρίμηνα, ενώ ανέφερε πως η τράπεζα θα πρέπει να έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια της στο 3% μέχρι το τέλος του 2022.

Μάκρο

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 8% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, εν μέρει ενισχυμένες από τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Οι αιτήσεις ήταν, ωστόσο, 10% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέι Ντάλιο: Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έρθει με μεγάλο κόστος

ΗΠΑ: Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά με ρυθμιζόμενα επιτόκια - «Άλμα« 13 ετών τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider