ΗΠΑ: Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά με ρυθμιζόμενα επιτόκια - «Άλμα« 13 ετών τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά με ρυθμιζόμενα επιτόκια - «Άλμα« 13 ετών τα επιτόκια
Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 8% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, εν μέρει ενισχυμένες από τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 8% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, εν μέρει ενισχυμένες από τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Οι αιτήσεις ήταν, ωστόσο, 10% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Το άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μπορεί στην πραγματικότητα να έχει δώσει ώθηση στη ζήτηση στην αγορά κατοικίας, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια ενδέχεται να κινηθούν ακόμη υψηλότερα. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα τα τελευταία 13 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων (647.200 δολάρια ή λιγότερο) αυξήθηκε σε 5,98% από 5,65%, με τις μονάδες να αυξάνονται σε 0,77 από 0,71 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με 20 % προκαταβολή. Τα επιτόκια είναι τώρα σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Το μέσο μέγεθος δανείου, λίγο πάνω από τα 420.000 δολάρια, είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 460.000 δολαρίων νωρίτερα φέτος και είναι δυνητικά ένα σημάδι ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών μετριάζεται», αναφέρει ο οικονομολόγος Joel Kan, σύμφωνα με το CNBC.

Τα στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια και μπορούν γενικά να καθοριστούν για περιόδους 5, 7 ή 10 ετών. Ενώ αυτά τα δάνεια θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα, επειδή έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επιτόκια, απαιτούν πολύ πιο αυστηρές εγγυήσεις από ό,τι κατά την τελευταία στεγαστική άνθηση που οδήγησε στο τεράστιο κραχ του 2008.

Η ζήτηση των αγοραστών μπορεί επίσης να αυξάνεται επειδή η προσφορά κατοικιών προς πώληση αυξάνεται. Το ενεργό απόθεμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε κατά 17% από έτος σε έτος, σύμφωνα με το Realtor.com. Τα σπίτια πωλούνται τώρα πιο γρήγορα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 3% για την εβδομάδα και ήταν 77% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Το μερίδιο αναχρηματοδότησης της δραστηριότητας στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 29,7% των συνολικών αιτήσεων από 31,7% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχωρεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Κομισιόν: Προθεσμία δυο μηνών στην Ελλάδα για τα ενυπόθηκα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider