«Σήμαντρα» ύφεσης στην Wall Street - Κοντά στις -900 μονάδες ο Dow Jones, σε bear market ο S&P 500

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμαντρα» ύφεσης στην Wall Street - Κοντά στις -900 μονάδες ο Dow Jones, σε bear market ο S&P 500
Μαζικό sell off στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την προσοχή στις κινήσεις της Fed και στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Σήμαντρα» και όχι απλά «καμπάνες» κινδύνου για την αμερικανική οικονομία χτύπησαν στην Wall Street για τη Δευτέρα, με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ να καταγράφει sell off πριν από τις ανακοινώσεις για την αύξηση των επιτοκίων στη χώρα και με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει το σύνολο της αγοράς.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 2,79% ή 876,05 μονάδες στις 30.516 μονάδες.

Ο S&P 500 απώλεσε 3,88% ή 151,23 μονάδες στις 3.753 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 4,68% ή 530,80 μονάδες στις 10.809 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πτώση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, με τον Dow Jones να πέφτει έως και 980 μονάδες λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σημειώνεται πως ο S&P 500 βρέθηκε για πρώτη φορά το 2022 σε κλείσιμο συνεδρίασης εντός της bear market ( όταν η τιμή μιας ενός δείκτη πέφτει κατά τουλάχιστον 20% ή περισσότερο από τα υψηλά των 52 εβδομάδων). Τελευταία φορά που το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν σε bear market, ήταν τον Μάρτιο του 2020, στο ξεκίνημα της παγκόσμιας αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού....

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Netflix, Nvidia και Tesla υποχώρησαν πέριξ και άνω του 7%, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται για ακόμα μια μέρα ισχυρές πιέσεις.

Τι περιμένει η Wall Street από την Fed

Το «ζουμί» για τους επενδυτές θα είναι το εάν η Fed θα προχωρήσει την Τετάρτη σε αύξηση μεγαλύτερη των 50 μονάδων βάσης, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, από τον προηγούμενο μήνα ή εάν θα επιλέξει μια περισσότερο επιθετική αύξηση άμεσα, κατά 75 μονάδες βάσης. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που η Fed προχώρησε σε τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ήταν το 1994

Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκαν τα νούμερα που έδειξαν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 8,6% για τον Μάιο, οι αγορές εμφανίζονται ολοένα και πιο σίγουρες πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες, εάν όχι μεθαύριο, τότε δεδομένα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα, η προσοχή θα στραφεί και στις εκτιμήσεις του Πάουελ και της Fed για το κατά πόσο η αμερικανική οικονομία διατρέχει κίνδυνο ύφεσης, στην προσπάθεια εξισορρόπησης με την αύξηση των επιτοκίων και τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού βαθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Η Fitch τόνισε σε σχετικό report της πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed πάντα εμπεριέχει τον κίνδυνο για πέρασμα της οικονομίας σε ύφεση.

Κάτω από το 1 τρισ. δολάρια η αξία των κρυπτονομισμάτων

Για τη Δευτέρα, το bitcoin έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόσκαιρα είχε πέσει έως και τα 22.764 δολάρια, με απώλειες 17%.

Από το Σαββατοκύριακο η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων έχει απωλέσει 200 δισ. δολάρια και η αξία κεφαλαιοποίησης που έχουν τα crypto έπεσε κάτω από το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021

Κρατικά ομόλογα και δείκτης «φόβου»

Άξιο αναφοράς είναι το ότι η απόδοση στο κρατικό 10ετές ομόλογων των ΗΠΑ έφτασε στο 3,356% τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ακόμα, ο δείκτης CBOE Volatility, που χρησιμοποιείται ως δείκτης «φόβου» στην Wall Street, έφτασε τις 33,47 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012.

Εμπορεύματα

Με μικρά κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να ανακάμπτουν από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα τη Δευτέρα.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουλίου, κέρδισαν 0,2% ή 26 σεντ στα 120.93 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει πρόσκαιρα στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τις 7 Ιουνίου.

Αντίθετα, τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Αυγούστου, έχασαν 0,26% ή 32 σεντ στα 121.69 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων κινήθηκαν για τη Δευτέρα τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, καθώς έχασαν 2,3% ή 43,70 δολάρια στα 1.831,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των ενεργών συμβολαίων από τις 18 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με απώλειες άνω του 2% το ξεκίνημα των ευρωαγορών στην εβδομάδα - Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τα επιτόκια

Bloomberg: Δεδομένη για τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης

FT: Οι οικονομολόγοι αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider