Fitch: «Ψαλίδι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία - «Σημαντικός κίνδυνος» για ύφεση στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: «Ψαλίδι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία - «Σημαντικός κίνδυνος» για ύφεση στις ΗΠΑ
Η Fitch αναμένει αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης το 2022 και κατά 50 μονάδες βάσης για το 2023.

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας λόγο για σημαντικά ρίσκα που θέτουν στο παγκόσμιο ΑΕΠ γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως τα lockdown στην Κίνα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού εντείνουν τα προβλήματα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η κρίση ενέργειας και τροφίμων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναθεώρησε την εκτίμηση για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,1%, στο 2,7% για το τρέχον έτος.

Τα προβλήματα στην Ευρώζωνη

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Fitch αναθεώρηση την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 0,4%, στο 2,6% έναντι πρόγνωσης για ανάπτυξη 3% κατά το 2022 που είχε κάνει τον Μάρτιο.

Ακόμα, ο οίκος σημειώνει πως ο πληθωρισμός θα επιβαρύνει τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ η γερμανική βιομηχανία επηρεάζεται από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Fitch αναμένει αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης το 2022 και κατά 50 μονάδες βάσης για το 2023.

Σημαντικό κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ

Για την αμερικανική οικονομία, ο οίκος υποβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη κατά 0,6%, στο 2,9% για το 2022 ενώ προβλέπει βραδύτερη ανάπτυξη για τα επόμενα έτη, στο 1,5% το 2023 και στο 1,3% για το 2024.

Η Fitch σχολιάζει την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για αύξηση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, που βρέθηκε στο 8,6% τον Μάιο, σε υψηλό 41 ετών.

«Η ιστορική εμπειρία υποδεικνύει σημαντικούς κινδύνους για ύφεση στις ΗΠΑ όταν σημειώνεται σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Δεδομένη για τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης

FT: Οι οικονομολόγοι αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ για το 2023

Ομόλογα: Σε νέα πολυετή υψηλά το ελληνικό 10ετές - Επανήλθε ο «φόβος» του χρέους στις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider