Σε βαθύ «κόκκινο» η Wall Street, με την προσοχή σε πληθωρισμό και Fed - Πτώση 700 μονάδες στον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε βαθύ «κόκκινο» η Wall Street, με την προσοχή σε πληθωρισμό και Fed - Πτώση 700 μονάδες στον Dow Jones
Τριψήφιες απώλειες για τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πτώση κοντά στο 5% για τη μετοχή της Netflix, μετά από το «ψαλίδι» της Goldman Sachs.

Τελευταία ενημέρωση: 19:05

Μεγάλες απώλειες σημειώνει η Wall Street προς το τέλος της εβδομάδας, εν μέσω των ανησυχιών που δημιουργεί η πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία και ενόψει των νέων αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 2,30% ή 719,97 μονάδες στις 31.552 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 2,50% ή 100,32 μονάδες στις 3.917 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 2,92% ή 340,12 μονάδες στις 11.417 μονάδες.

Σημειώνεται πως και οι τρεις δείκτες οδεύουν σε εβδομαδιαίες απώλειες, ενώ από την αρχή του 2022 πέφτουν από 11,2% έως 25%.

Πτώση 4,39% καταγράφει η μετοχή της Netflix, αφότου η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της συνδρομητικής πλατφόρμας σε sell από neutral, κάνοντας λόγο για απώλειες της Netflix έναντι των βασικών ανταγωνιστών της.

Τα στοιχεία για την αύξηση των τιμών που προκύπτουν από την απρόσμενη άνοδο του δείτη τιμών καταναλωτή δείχνουν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα «ταβανιάσει», θέτοντας στο επίκεντρο τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αναμένεται το εάν θα υπάρξουν «σημάδια» για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και από τον Ιούλιο, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων, η Barclays εκτιμά πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημαντικό μέρος των αναλυτών υποστηρίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα επηρεάσει καθοδικά την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Fed υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται ώστε να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,6% από 8,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% από 0,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός τις τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6% από 6,2% τον Απρίλιο και αντί πρόβλεψης των αναλυτών για 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,6%, όπως τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μέτρηση στο 0,5%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας για τον Μάιο αυξήθηκαν 34,6% και 3,9% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο, αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης ενισχύθηκαν 106,7% και 16,9, αντίστοιχα.

Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 10,1% και 1,2%, αντίστοιχα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έπεσε στις 50,2 μονάδες για τον Ιούνιο έναντι 58,4 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις 59 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι 50,2 μονάδες είναι το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από την ύφεση του 1980, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο δείκτης για την πορεία του πληθωρισμού μέσα στους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, ενώ ο δείκτης για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια έφτασε στο 3,3% από 3% τον Μάριο

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έπεσε στις 5504 μονάδες από 63,3 τον Μάιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 46,8 μονάδες από 55,2 μονάδες τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider