Goldman Sachs: Το brent να φτάσει στα 135 δολάρια για να αντισταθμιστεί το παγκόσμιο πετρελαϊκό έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Το brent να φτάσει στα 135 δολάρια για να αντισταθμιστεί το παγκόσμιο πετρελαϊκό έλλειμμα
Τα παγκόσμια αποθέματα είναι 75 εκατ. βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν και το παγκόσμιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα είναι 400.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το γ’  τρίμηνο, ανέφερε η τράπεζα. 

Πιθανή περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει η Goldman Sachs καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αργού πρέπει να συσσωρευτούν και πάλι την στιγμή που η κινέζικη ζήτηση ανακάμπτει λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ μειώνεται η παραγωγή από την Ρωσία.

Το brent θα πρέπει να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 135 δολάρια το βαρέλι τους 12 μήνες από τον Ιούλιο, 10 δολάρια υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας, προκειμένου τα παγκόσμια αποθέματα να ομαλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2023, έγραψαν σε υπόμνημα τους αναλυτές της GS όπως ο Damien Courvalin και ο Jeffrey Currie. Το brent διαπραγματευόταν στα 120 δολάρια περίπου την Τρίτη και έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος.

Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και οι κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που διέκοψε τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, αύξησε τις τιμές του πετρελαίου και οδήγησε τα κράτη να χρησιμοποιήσουν στρατηγικά αποθέματα για να ανακουφίσουν καταναλωτές.

Ωστόσο, τα εμπορεύματα συνεχίζουν να αυξάνονται και απαιτείται περαιτέρω «καταστροφή» της ζήτησης για να εξισορροπηθεί η αγορά το επόμενο έτος μαζί με επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αυξημένη παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Η αρνητική ορμή της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει ανεπαρκής για την εξισορρόπηση των αποθεμάτων σε τρέχουσες τιμές», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. «Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να ομαλοποιηθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου».

Τα παγκόσμια αποθέματα είναι 75 εκατ. βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν και το παγκόσμιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα είναι 400.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το γ’ τρίμηνο, ανέφερε η τράπεζα.

Αν και η απώλεια από την Ρωσία είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, η παραγωγή της χώρας πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, ενώ η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πιθανώς ενισχύει το έλλειμα στην αγορά.

Η ρωσική παραγωγή πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω λόγω των απαγορεύσεων των δυτικών εισαγωγών, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους από 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, σύμφωνα με την τράπεζα. Μεγάλοι όγκοι του αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα ανακατευθυνθούν σε Ασιάτες καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 120 δολάρια

Goldman: «Κόβει» στο 4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας, λόγω του κορονοϊού

Η Saudi Aramco ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου για την Ευρώπη - Πάνω από τα 120 δολάρια το brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider