Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το «σήμα» του Πάουελ

Newsroom
Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το «σήμα» του Πάουελ
Μέρος των θέσεών τους στις ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν οι επενδυτές.

Μέρος των θέσεών τους στις ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν οι επενδυτές πιάνοντας το νήμα από την Ασία και τη Wall, μετά το «σήμα» Πάουελ αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο Πάουλ χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σε debate που διοργανώνει το ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία, επισημαίνοντας πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «είναι στο τραπέζι» για τον Μάιο.

Να τονιστεί πως η Moody's Analytics, εκτίμησε λίγες ημέρες νωρίτερα πως θα υπάρξει μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων με το έναυσμα για τη μείωση του ισολογισμού της Fed το Μάιο, επισημαίνοντας πως τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι τόσο «σοκαριστικά» αδύναμα ώστε να μην αναγκαστεί η Fed να κινηθεί με ένα τέτοιο βηματισμό. Ανάλογες εκτιμήσεις είχε κάνει και η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει ο Ryan Sweet της Moody's Analytics, η Fed δεν αμφιταλαντεύτηκε στην άκρως «επιθετική» της στροφή, αλλά η συζήτηση σχετικά με το «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων Fed Funds και το πόσο γρήγορα θα φτάσει εκεί, πιθανότατα θα ενταθεί καθώς οι ανοιχτές θέσεις στο Board της Fed θα καλυφθούν. Υπήρξαν αναφορές ότι η Γερουσία θα θέσει σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες που έχουν τεθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, της Lisa Cook και του Philip Jefferson για την κάλυψη των δύο ανοιχτών εδρών.

Φυσικά, το σήμα του Πάουελ συνεπάγεται επιτάχυνση των διαδικασιών και στην Ευρωζώνη με την ΕΚΤ πιθανώς να κινητοποιείται περισσότερο για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων προς τον Ιούνιο ή στην επόμενη συνεδρίαση, ελέω υψηλού πληθωρισμού.

Οι αγορές προχωρούν σε de-rating, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1% στις 456 μονάδες και τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,04% στις 13.346 μονάδες.

Παράλληλα, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,22% στις 6.633 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 1,08% στις 24.534 μονάδες. Στο κόκκινο βρίσκεται και ο IBEX 35 όπως και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αλλά με ηπιότερες απώλειες της τάξεως του 0,5% περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: «Στο τραπέζι» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο

Moody's Analytics: Υψηλότερος πληθωρισμός, «επιθετικότερη» Fed - Τα δύο πρόσωπα «κλειδιά»