Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το ανοδικό σερί υπό το βάρος του profit taking

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το ανοδικό σερί υπό το βάρος του profit taking
«Έσπασε» το ανοδικό σερί στο ΧΑ υπό το profit taking λόγω των επακόλουθων αργιών.

Με αντίθετα πρόσημα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο και σε ένα μοτίβο ελεγχόμενου profit taking καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις αγορές την Τρίτη εξαιτίας των αργιών που ακολουθούν (Πάσχα Καθολικών). Κάπως έτσι «έσπασε» και το σερί ανόδου των πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης συνεχίζει την πολύ σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής, τερματίζοντας τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το καλοκαίρι και τα αρνητικά επιτόκια πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην αναμενόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και στον υψηλότερο πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ ήταν πολύ σαφής χαρακτηρίζοντας τους ανοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού ως «σημαντικά αυξημένους» και τους καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης ως σημαντικά υψηλότερους, ενώ η Λαγκάρντ απέφυγε πολύ επιδέξια να το θέσει και να το κατονομάσει ως στασιμοπληθωρισμό. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν «σε κάποιο χρονικό διάστημα μετά» το τέλος των καθαρών αγορών, διευκρινίζοντας ότι το αυτό διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως αρκετούς μήνες. Για την αντιμετώπιση της διεύρυνσης των spread στις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ τόνισε ότι οι επανεπενδύσεις του PEPP θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου κατακερματισμού στις αγορές.

Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο. Για την Τέρνα Ενεργειακή οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 89,6 εκατ. ευρώ το 2020. Η επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων ύψους 94 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις. Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι η ζημία από την εν λόγω αποεπένδυση είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2021, διαμορφώθηκε στα 528 εκατ. ευρώ έναντι 491,4 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021.

Ως προς τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης, ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, διαμορφώθηκε στα 428,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 26,1% σε σύγκριση με το 2020.

Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 103,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43,2%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επίσης, τα Κέρδη προ Φόρων (EBT) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 83,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 61,1% σε σχέση με το 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης, για το 2021, τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου, που σχετίζονται με τα προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, ανέρχονται σε 51,8 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας, ο όμιλος πέτυχε την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς του, καταγράφοντας αρνητικό Καθαρό Δανεισμό (Net Cash) ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές του υποχρεώσεις. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 31.12.2021 ανήλθε σε 252,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 176,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020.

Στα της εγχώριας αγοράς, υπήρξε ένα ήπιο κλείδωμα θέσεων ενόψει και των επακόλουθων αργιών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση κατά 0,57% στις 918,96 μονάδες με τον τζίρο στα 71,49 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,72% στις 2.227,50 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,49% στις 641,01 μονάδες.

Στις τράπεζες, μεγαλύτερης έντασης κατοχύρωση θέσεων καταγράφηκε στη Eurobank που υποχώρησε κατά 3,08% στα 1,0215 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με πτώση 1,68% στα 1,0815 ευρώ. Από την άλλη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η Εθνική Τράπεζα (0,06%) στα 3,696 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς (0,07%) στα 1,36 ευρώ.

Στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν η Mytilineos με κέρδη 2,85% στα 16,62 ευρώ, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και η Ελλάκτωρ συνέχισε την ανοδική κίνηση, κλείνοντας στο +2,21% και στα 1,48 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Quest (1,51%), τα ΕΛΠΕ (0,94%), η Aegean (1,68%) και η Viohalco (1,83%).

Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στη ΔΕΗ και μάλιστα αρκετά «επιθετικά», υποχωρώντας κατά 3,26% στα 8,31 ευρώ, αλλά και ηπιότερα σε Lamda (-1,72%), ElvalHalcor (-1,16%), Jumbo (-0,8%), OTE (-0,66%) και Coca Cola (-0,55%).

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρει πως «με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική συνέχισε ο Γενικός Δείκτης την υπέρβαση του 900 μονάδων βελτιώνοντας παράλληλα την συναλλακτική δραστηριότητα καθώς η άνοδος βρήκε περισσότερους αρωγούς στην πορεία της προς τα υψηλά του μήνα. Μέχρι τώρα ο Απρίλιος δικαιώνει απόλυτα την φήμη του ως ανοδικός μήνας «παντός καιρού» καταγράφοντας κέρδη άνω του 4%. Η Ελληνική αγορά όχι μόνο γύρισε θετική από την αρχή τους έτους αλλά υπεραποδίδει έναντι των άλλων δυτικών χρηματιστηρίων εμφανίζοντας αμυντική στάση ακόμα και σε ημέρες πίεσης στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Το εξωτερικό μίγμα νέων κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό μπορεί να θεωρηθεί με τα νούμερα του πληθωρισμού να φέρνουν νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενώ το πολεμικό μέτωπο μετά από 50 ημέρες εχθροπραξίων δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης διατηρώντας το ενεργειακό κόστος ψηλά. Φαίνεται όμως ότι η Ελληνική Αγορά έχει καταφέρει να πείσει ένα νέο κοινό επενδυτών, πολλοί από αυτούς μπήκαν στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου, με διαφορετική οπτική και σίγουρα πιο δυνατά χέρια αλλάζοντας άρδην την συμπεριφορά της Αγοράς. Σε αυτό έχει συμβάλει και ικανοποιητική ως τώρα αποτίμηση της περυσινής χρήσης σε κερδοφορία (3,3 δισ. ευρώ) και αυξημένα μερίσματα (1,7 δισ. ευρώ ως τώρα), έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και η προσδοκία αύξησης της στάθμισης ελληνικών μετοχών σε δείκτες που απευθύνονται σε επενδυτές σημαντικού ειδικού βάρους.

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση από τον κινητό μέσο των 200 ημερών επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο με μια ήπια διαφυγή. Και οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι πλέον κινούνται αγορασμένοι ενώ και ο MACD έχει υπερβεί τα υποτιμημένα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύθηκε όλο τον Μάρτιο ενισχύοντας τις θετικές ενδείξεις. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές αφήνουν χώρο για νέο ανοδικό περιθώριο. Κομβικής σημασίας κρίνεται η περιοχή των 943 -940 μονάδων όπου παρατηρείται το καθοδικό χάσμα της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Η προσέγγιση αυτής της περιοχής παραμένει ως το βασικό σενάριο κίνησης της Αγοράς τις επόμενες εβδομάδες, η διάσπαση της οποίας έχει ωστόσο αυξημένο βαθμό δυσκολίας δεδομένης της έντασης των συναλλαγών (163 εκατ. ευρώ) που παρατηρήθηκε κατά την καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη και η οποία κορυφώθηκε με 276 εκατ. ευρώ στις 28/2.

Παρόλα αυτά η ερχόμενη εβδομάδα δεν προσφέρεται για έντονες συγκινήσεις λόγω του περιορισμένου αριθμού συνεδριάσεων και της εμφάνισης της «παραδοσιακής πασχαλινής» εποχικότητας των συναλλαγών. Ενδεχομένως μια συντήρηση των επιπέδων να εξηγεί το πιθανότερο σενάριο με τους αγοραστές να έχουν σε αυτή την φάση τον πρώτο λόγο στην τάση βάση όντας πιο επιλεκτικοί σε μετοχές με υψηλή βαρύτητα στην διαμόρφωση του Γ. Δείκτη»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider