Παραμένει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - Έρχεται νέα πτώση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - Έρχεται νέα πτώση
Νέα πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές της τάξεως του 10%, με τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες, αναμένει η Bank of America, διατηρώντας στο ακέραιο την αρνητική της στάση.

Νέα πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές της τάξεως του 10%, με τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες, αναμένει η Bank of America, διατηρώντας στο ακέραιο την αρνητική της στάση προς αυτές.

Όπως εξηγεί, η διατήρηση της θέσης της στηρίζεται στις εκτιμήσεις της για επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και μια ήπια περαιτέρω ανοδική πορεία των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Παράλληλα, διατηρεί τη «marketweight» θέση της για τις τράπεζες, καθώς η περιορισμένη ανοδική κίνηση στην απόδοση των ομολόγων αφαιρεί έναν βασικό παράγοντα στήριξης για τον κλάδο, ενώ η εξασθένηση στους δείκτες PMI και η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων συνεπάγονται καθοδικούς κινδύνους.

Επιπλέον, χαμηλώνει σε «underweight» τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι παραδοχές της για την απόδοση των ομολόγων σε συνδυασμό με την bearish θέση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές φανερώνουν περιθώρια υποαπόδοσης της τάξεως του 8% έως το τέλος του έτους. Μεταξύ των «αμυντικών» κλάδων, παραμένει «overweight» για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τον κλάδο των τροφίμων και ποτών και τον κλάδο προσωπικών και οικιακών ειδών, καθώς θα πρέπει να επωφεληθούν από την αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής, ειδικά εάν υποχωρήσουν οι «αντίθετοι άνεμοι» από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Παράλληλα, αναμένει πως ο PMI της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει από τις 54 μονάδες τον Μάρτιο στις 49 στα τέλη του δεύτερου τριμήνου ως απάντηση στο ενεργειακό «σοκ», σε μια αρνητική δημοσιονομική ώθηση και την αποδυνάμωση της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Σε συνδυασμό με μια μέτρια περαιτέρω ανοδική πορεία για τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, αυτό θα συνάδει με την πτώση κατά 10% για το Stoxx 600 στις 410 μονάδες, όπως εξηγεί.

BofA

Ευρύτερα, όπως σημειώνει η BofA, η εξασθένιση της δυναμικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας συνεπάγεται περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω re-pricing για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. H αγορά τιμολογεί 10 επιπλέον αυξήσεις της Fed κατά 25 μονάδες βάσης έως τις αρχές του 2023, οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων της Bank of America για 11 αυξήσεις, υποδηλώνοντας περιορισμένα περιθώρια για ένα περαιτέρω re-pricing ως προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης της πολιτικής της.

Οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι το κενό παραγωγής της αμερικανικής οικονομίας θα γίνει θετικό βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα κλείσει ξανά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που συνήθως οδηγεί τη Fed να σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό συνεπάγεται ένα περιορισμένο «παράθυρο» αυστηροποίησης από τη Fed, περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω «επιθετικό» re-pricing και μόνο μια μέτρια ανοδική κίνηση των πραγματικών αποδόσεων, ακόμη και με μέτρια ώθηση από την αυστηροποίηση της Fed.

Στο ζήτημα της πορεία του πετρελαίου, αναφέρει πως η πτώση της τιμής του ως απάντηση στη μείωση της ζήτησης υποδηλώνει την εξασθένιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε δέκα χρόνια από σήμερα στις ΗΠΑ έφθασε σε υψηλό 20ετίας αυτόν τον μήνα, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Για να είναι βιώσιμα τα «ράλι» του πετρελαίου, απαιτούν συνήθως επιτάχυνση της ανάπτυξης (ενίσχυση της ζήτησης) και μια αδυναμία του δολαρίου, ενώ αυτό το «ράλι» έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του δολαρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι η άνοδος του πετρελαίου οφείλεται σε ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο για τον κίνδυνο προσφοράς, με τους αναλυτές στα εμπορεύματα της BofA να επισημαίνουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου το επόμενο έτος, σύμφωνα με την εξασθένηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider