Μεγαλώνουν οι απώλειες για τις ευρωαγορές, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλώνουν οι απώλειες για τις ευρωαγορές, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία
Πτώση κοντά και άνω του 1% για αρκετά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: 14:35

«Άνοιγμα» των απωλειών τους σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας την πτώση που κατέγραφαν νωρίτερα στο άνοιγμα της Παρασκευής υπό την ανησυχία των εξελίξεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και των δεδομένων για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε πως το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατά τον Ιανουάριο, με τις εισαγωγές ενέργειας από το εξωτερικό να αυξάνονται 133% σε ετήσιο επίπεδο.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από χώρες όπως η Ρωσία, την ώρα που συνεχίζονται οι απειλές για νέες οικονομικές κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα και καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο τις τελευταίες μέρες.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίρ Ζελένσκι, όπου συζήτησαν για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,44% στις 448,54 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 1% στις 3.845 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,70% στις 7.334 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 1,19% στις 14.219 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει πτώση 1,12% στις 6.538 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,85% στις 23.928 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,77% στις 8.347 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης προχωρά η Porsche, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοινώνοντας πως μέχρι το 2030 σκοπεύει τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων ανά τον κόσμο.

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της για το σύνολο του 2021, η γερμανική εταιρεία κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ τόσο σε κέρδη όσο και σε έσοδα.

Η εικόνα στην Ασία

Κατά βάση θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές για την τελευταία εβδομάδα, με τους δείκτες να κρατούν το θετικό momentum με την ισχυρή άνοδο των προηγούμενων ημερών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Ιαπωνία, μετά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική, υπογραμμίζοντας τις «μεγάλες αβεβαιότητες» που δημιουργεί στην οικονομία η κρίση στην Ουκρανία.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,65% στις 26.867 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,60% στις 7.294 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,46% στις 2.707 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 0,32% στις 12.328 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε υποχώρησε 0,17% στις 21.464 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο Πούτιν εγκρίνει δεύτερη θητεία για την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider