Ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο εν μέσω απειλής για ρωσική εισβολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο εν μέσω απειλής για ρωσική εισβολή
Με μεγάλη άνοδο αντιδρούν οι τιμές ενέργειας στην αυξημένο -πλέον- απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με μεγάλη άνοδο αντιδρούν οι τιμές ενέργειας στην αυξημένη -πλέον- απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την Τρίτη το μεσημέρι, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 94,75 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 4,04% και το Brent στα 98,12 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,86%.

Ανοδικά ωθεί ωστόσο τις τιμές και ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος δεν καταφέρνει να αυξήσει την παραγωγή στα συμφωνιμένα επίπεδα.

Οι υπουργοί των αραβικών χωρών που παράγουν πετρέλαιο δήλωσαν την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να τηρήσει την τρέχουσα συμφωνία του για προσθήκη 400.000 βαρελιών ημερησίως παραγωγής πετρελαίου κάθε μήνα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για άντληση περισσότερων βαρελιών για μείωση της πίεσης στις τιμές.

Τα κέρδη των τιμών έχουν περιοριστεί από την πιθανότητα να επιστρέψει στην αγορά πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τηνημέρα ιρανικού αργού σε περίπτωση συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν τη Δευτέρα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμφωνία ήταν «πολύ, πολύ κοντά».

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η αγορά παραμένει σφιχτή και οποιαδήποτε προσθήκη πετρελαίου θα βοηθούσε, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, επειδή το ιρανικό αργό ήταν απίθανο να επιστρέψει μέχρι αργότερα αυτό το έτος.

Η κρίση στην ουκρανία μπορεί να ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια.

Πράγματι, η Ρωσία έχει εντείνει τη στάση της κάτι που έγινε προφανές και από την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό. αλλά και από την ανάπτυξη «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης στις ανατολικές επαρχίες . Όπως μεταδίδει το Reuters μεταδίδει ήδη ρωσικά άρματα μάχης εθεάθησαν να κινούνται προς το Ντονέτσκ, με τις αντίστοιχες αντιδράσεις των δυτικών κρατών. Οι πληροφορίες του πρακτορείου κάνουν λόγο για ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων εάν οι περιοχές αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 δολάρια το βαρέλι.«Εάν λάβει χώρα μια ρωσική εισβολή (στην Ουκρανία), όπως προειδοποίησαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια/βαρέλι, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar σε σημείωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider