ΗΠΑ: Εξάγουν LNG μέχρι τελευταίου... κυβικού λόγω ουκρανικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Εξάγουν LNG μέχρι τελευταίου... κυβικού λόγω ουκρανικής κρίσης
Tο Σάββατο διεκπεραιώθηκαν προς εξαγωγή φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που έφτασαν στον όγκο-ρεκόρ των 13,3 δισ. κυβικών ποδών.

Τάνκερ μεταφοράς LNG είναι αρόδο ή φορτώνουν και στις επτά εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το Bloomberg αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι σχετικό, δημιουργώντας ένα ιστορικό προηγούμενο, ενώ παράλληλα θέτεται ρεκόρ εκροών LNG λόγω των υψηλών τιμών και των εντάσεων στην Ευρώπη.

Το υπό ελληνική σημαία LNG τάνκερ «Γιάννης» είναι αγκυροβολημένο στον σταθμό φόρτωσης Calcasieu Pass στην Λουιζιάνα, του οποίου οι εγκαταστάσεις ναι μεν δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά έλαβε άδεια από την ομοσπονδιακή αρχή ενέργειας να διεκπεραιώνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η άφιξη πλοίων στην εγκατάσταση Elba Island στην Γεωργία (το απόγευμα του Σαββάτου), σηματοδότησε ότι και οι επτά εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG ήταν σε πλήρη δράση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Σάββατο από τα επτά terminal διεκπεραιώθηκαν προς εξαγωγή φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που έφτασαν στον όγκο-ρεκόρ των 13,3 δισ. κυβικών ποδών.

Από την ώρα που η εγκατάσταση του Calcasieu Pass θα φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων της, οι επτά σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα φόρτωσης έως και 13,9 δισ. κυβικών ποδών LNG σε ημερήσια βάση. Με αυτά τα μεγέθη οι ΗΠΑ θα «τσιμεντωνόσουν» την πρωτιά ως ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG, αφήνοντας πίσω το Κατάρ και την Αυστραλία.

Από τα περίπου 60 πλοία που μεταφέρουν αυτή τη στιγμή αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, περισσότερα από τα 2/3 κατευθύνονται προς την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν χαμηλά αποθέματα λόγω του χειμώνα και λόγω των εντάσεων μεταξύ Ρωσία- Ουκρανίας, που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην «γηραιά ήπειρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider