Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση
Η διόρθωση και η απώλειεα κρίσιμων ζωνών στήριξης στη Wall Street επαναφέρει το σενάριο μιας υψηλότερης διόρθωσης, με αφύπνιση των «αρκούδων». Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές με φόντο τα γεωπολιτικά και τον επερχόμενο νέο πιο απότομο κύκλο της Fed. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου.

Σε ένα τεντωμένο σχοινί αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι αγορές μετά την άμεση διόρθωση της Wall Street, υπό το βάρος του Nasdaq που πέρασε σε επίπεδα χαμηλότερα των δύο ΚΜΟ 200 μετά από σχεδόν δύο χρόνια και με τους Dow Jones και S&P 500 να διασπούν καθοδικά του ΚΜΟ 30, 60 και 90 και με τον τελευταίο μάλιστα να διασπά και την ισχυρή ζώνη στήριξης των 4.582 μονάδων, ενεργοποιώντας μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων.

Η αλλαγή τάσης και η αντιστροφή του κλίματος οφείλεται κατά βάση στην αρνητική υποδοχή των εταιρικών αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ που σε συνδυασμό και με τις υψηλές αποτιμήσεις, ειδικότερα του τεχνολογικού κλάδου και των big caps, πυροδότησαν άμεσα ρευστοποιήσεις τραβώντας ολόκληρη την αγορά προς τα κάτω (μέσω και της μεγάλης βαρύτητας που έχουν). Η κίνηση αυτή συνδυάστηκε μάλιστα και με την υποχώρηση του Bitcoin, σε επίπεδα χαμηλότερα των 40.000 δολαρίων, φανερώνοντας έτσι ένα δείγμα γενικευμένης κατάρρευσης της επενδυτικής ψυχολογίας των «ταύρων».

Από την άλλη, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε μεν, αλλά όχι με τρόπο που να υποδηλώνει κάποια αίσθηση πανικού, κάτι που συνεπάγεται πως η αγορά δεν αντιμετωπίζει προς ώρας αυτή τη διόρθωση ως απειλή. Τεχνικά, για τον S&P 500 η δοκιμασία στα όρια των ΚΜΟ 200 πιθανώς να φέρει μεγαλύτερη μεταβλητότητα με κίνηση προς την επόμενη στήριξη των 4.279 μονάδων, ειδικά από τη στιγμή που η Fed παίρνει τη σκυτάλη (στις 26 - 27 Ιανουαρίου) αναμένοντας να εξειδικεύει τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της φέρνοντας ως αντιστάθμισμα το repo facility (υπάρχει έλλειψη εξασφαλίσεων έναντι υπερβάλλουσας ρευστότητας στο σύστημα). Για τον Dow Jones, που έχει ήδη διασπάσει τους ΚΜΟ 200 η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 34.006 μονάδες, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη ιδιαίτερα ισχυρή στήριξη των 33.887 μονάδων. Παράλληλα, στις διαθέσεις των short έχει παραδοθεί ο Nasdaq 100 που έχοντας βγει από το ανοδικό κανάλι (από τον Σεπτέμβριο του 2020) μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα, ακόμη και αν υπάρξει ένα δείγμα ανάκαμψης καθώς ο ταλαντωτής RSI βρίσκεται σε βαθιά υπερπουλημένη ζώνη. Το επόμενο σημαντικό swing - low εντοπίζεται στις 14.384 μονάδες, χαμηλό Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να τονιστεί, πως σήματα περαιτέρω οπισθοχώρησης είχαν δοθεί ήδη από την Τετάρτη με ισχυροποίηση την Πέμπτη, όταν ο Nasdaq έσβησε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη που ξεπερνούσαν το 1% κλείνοντας τελικά με απώλειες άνω του 1%, σε back to back συνεδριάσεις, εικόνα που είχε να παρουσιαστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών, σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή Ralph Acampora, ο οποίος αναμένει αναμένει πλέον μια ισχυρή διόρθωση που μπορεί να ξεπεράσει το 20%, καθώς φαίνεται επίσης να φθίνει η διάθεση ανάληψης πρόσθετου ρίσκου από τα χαρτοφυλάκια.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το πιο «σφιχτό» πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Fed, με άνοδο των κρατικών yields και επακόλουθο repricing σε αυτή τη βάση, με την ΕΚΤ να δείχνει εν μέρει να ακολουθεί μια διαφορετικού μήκους στρατηγική αλλά να αισθάνεται την πίεση των «επιθετικότερων» χειρισμών της Fed όπως και του επίσης επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Όσο αναφορά τις μετοχές σε αυτό το σκέλος, δύναται να αφομοιώνουν τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων (ακόμα και τα πραγματικά επιτόκια) εάν η ισχυρότερη ανάπτυξη είναι ο κύριος μοχλός, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να έγκειται στην αφαίρεση αυτής της άπλετης ρευστότητας που διοχετεύθηκε στις αγορές. Ωστόσο ο κίνδυνος ενός συνδυασμένου sell off σε μετοχές και ομόλογα είναι υψηλότερος εάν οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι τάχιστη και ο πληθωρισμός ή η «επιθετική» νομισματική πολιτική αποτελούν τους βασικούς οδηγούς κίνησης. Όπως επισημαίνει ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs, με τις αποδόσεις των ομολόγων να παραμένουν χαμηλές και τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, παραμένει ο κίνδυνος γύρω από έναν πιο απότομο νέο κύκλο της Fed με περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στα yields. Ως συνέπεια αυτού, τα risky assets ενδέχεται να δυσκολευτούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αφομοιώσουν τα υψηλότερα επιτόκια, με τον στρατηγικό αναλυτής της G.S να κάνει λόγο για μεγαλύτερη διεθνή διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια και έμφαση κυρίως στις αγορές εκτός της αμερικανικής.

Την ίδια στιγμή, το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα εξαιτίας (i) της συγκέντρωσης των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία με σημαντικές προεκτάσεις στο ενεργειακό σκέλος και πιθανή νέα καθυστέρηση της έγκρισης λειτουργίας του Nord Stream 2 ή ακόμη επ' αόριστον «πάγωμα», σε ένα αρνητικό σενάριο, όπου υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, (ii) αλλά και των φιλόδοξων σχεδιασμών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτοί οι παράγοντες σύμφωνα με τη BlackRock θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές από τη στιγμή που η προσοχή τους σε αυτές τις ενότητες διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κάπως έτσι, το έντονο bull run που τροφοδοτήθηκε από το φθηνό και εύκολο χρήμα της Fed και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, πιθανώς να φθίνει, με τις «αρκούδες» να αφυπνίζονται, και να δείχνουν έτοιμες να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Επιπλέον, αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ορατό είναι το τέλος του εύκολου κέρδους στις μετοχές και η επιστροφή στη βάση των θεμελιωδών μεγεθών, με τα χαρτοφυλάκια να γίνονται πιο επιλεκτικά στις τοποθετήσεις και με πιο ενεργητική διαχείριση.

Σε αυτό το «ομιχλώδες» τοπίο, το Χρηματιστήριο μπορεί να κινήθηκε μεν με ένα διαφορετικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δε συνεπάγεται πως θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί σε επίπεδα τάσης εάν υπάρξει μια πιο υψηλή διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Αυτό ωστόσο που ανέδειξε η τελευταία σοβαρή κίνηση της εγχώριας αγοράς ήταν πως κατάφερε να βγάλει σε ένα βαθμό υψηλότερες άμυνες, από τη διόρθωση των ξένων, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Ουσιαστικό λοιπόν είναι να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε διορθώσεις των ξένων αγορών και η υπεραπόδοση ή ακόμη και ευθυγράμμιση με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια).

Το stock picking θα συνεχίζει να αποτελεί τη βασική στρατηγική, καθώς η διόρθωση δημιουργεί και ευκαιρίες για σταδιακή επανατοποθέτηση και διαμόρφωση θέσεων σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, σταθερή μερισματική πολιτική και προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για μια αύξηση της κατανομής σε τίτλους με πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά και χαμηλό beta. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ακριβώς επειδή η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή με ισχυρή θετική συσχέτιση (correlation) περιορίζεται και η έννοια της διαφοροποίησης (ενδεικτικό πως δε διασώθηκε τίτλος των blue chips την Παρασκευή, με την αγορά να κινείται προς τα κάτω).

Τεχνικά, μια διόρθωση μέχρι τις 935 μονάδες μπορεί να γίνει ανεκτή, με επόμενη στήριξη στην περιοχή των 923 μονάδων και με τους δύο ΚΜΟ 200 στις 896 και 879 μονάδες. Από την πλευρά των long, τίθεται το ζήτημα επιστροφής πάνω από τις 950 προς τις 958 μονάδες, για αναρρίχηση εάν και εφόσον βελτιωθεί το διεθνές κλίμα προς τις 970 μονάδες, ώστε να επανέλθει το «story» των 1.000 και των 1.150 μονάδων, αν και δεν αποτελεί πλέον το επικρατέστερο σενάριο. Για τον FTSE 25, η διατήρηση της στήριξης των 2.256 μονάδων είναι καθοριστική για τους long ώστε να προσπαθήσουν προς τις 2.360 μονάδες με στηρίξεις στις 2.233 μονάδες και στις 2.150 μονάδες, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη, απώλεια των 655 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει προς τις 635 και στις 621 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider