Ανέβασε ρυθμούς το Χρηματιστήριο με «γκάζι» των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέβασε ρυθμούς το Χρηματιστήριο με «γκάζι» των τραπεζών
Πάτησαν «γκάζι» Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank με την ΕΤΕ να ακολουθεί. Ολοταχώς προς τις 960 και 970 το ΧΑ. Ανάκαμψη σε επίπεδα τζίρου.

Παρά την ήπια άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο έδειξε εκ νέου να διαφοροποιείται συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την αναρρίχηση προς τις 960, ώστε το επόμενο διάστημα να κινηθεί προς τις 970 μονάδες και τις 1.000 μονάδες. Ώθηση στην αγορά έδωσε και σημάδια ανάκαμψης της Wall Street, καθώς οι αγοραστές δείχνουν να επανέρχονται δυναμικά.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr μετά τη δυναμική και την αντίδραση του Χρηματιστηρίου από τις αρχές του έτους, δε θα έπρεπε να παραβλέπεται ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στη Wall Street τη στιγμή που η Fed σφίγγει «επιθετικότερα» το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, όπως επίσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η επίμονη ενεργειακή κρίση. Καθώς λοιπόν θα εξασθενεί αυτή η ξέφρενη πλημμύρα ρευστότητας στις αγορές μετοχών, που τις στήριξε σε όλο το φάσμα την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτές μπορεί να αναγκαστούν να γίνουν πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους βάζοντας στο επίκεντρο εκ νέου τα θεμελιώδη μεγέθη και προκαλώντας μια ευρύτερη αναδιάταξη.

Αυτοί οι παράγοντες αβεβαιότητας αποτελούν τα «χαρτιά» των πιο επιφυλακτικών της εγχώριας αγοράς που φάνηκαν κυρίως τη Δευτέρα. Κάτι ωστόσο που ανέδειξε και η τελευταία σοβαρή κίνηση του Χρηματιστηρίου ήταν πως κατάφερε να διαχωρίσει την πορεία του από τη διόρθωση των μεγάλων ξένων αγορών, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Αν λοιπόν διατηρηθεί αυτή η συνθήκη, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε διορθώσεις των ξένων αγορών και η υπεραπόδοση ή ακόμη και ευθυγράμμιση με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια), μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα των long.

Στη σημερινή συνεδρίαση και παρά τις διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης μετά και το σήμα της Wall Street αντέδρασε κλείνοντας με άνοδο 0,63% στις 957,60 μονάδες με τον τζίρο στα 82,19 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,86% στις 2.315,94 μονάδες, με τον τραπεζικό να αλλάζει και τα δύο πρόσημα αλλά στο δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης να πατά γκάζι και να κλείνει με κέρδη 1,88% στις 663,13 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υπεραπέδωσε με κέρδη 3,22% στα 1,476 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί με νέα ισχυρή άνοδο της τάξεως του 3,19% στα 1,295 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,92% και τα 3,292 ευρώ και τη Eurobank σχεδόν αμετάβλητη στα 1,0075 ευρώ.

Με όπλο την ισχυρή μερισματική της πολιτική κινήθηκε και η Jumbo με κέρδη 1,18% και στα 14,55 ευρώ. Ήπια ανοδικά στο 0,15% ο ΟΠΑΠ, και στο 0,14% η TItan, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο +0,7% έκλεισε η μετοχή της Μυτιληναίος στα 15,72 ευρώ.

Ανοδικά στο 2,2% έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ φτάνοντας στα 1,35 ευρώ.

Ισχυρό profit taking στις μετοχές των Cenergy, ΕlvalHalcor και ΕΥΔΑΠ που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα.

Στο σκέλος των τραπεζών η Euroxx με νέα ανάλυσή της ανέφερε πως είναι «έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης είναι οι ελληνικές τράπεζες», που διατηρεί τη σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές στόχους.

Έτσι, η Euroxx θέτει τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,30 ευρώ για τη Eurobank, στα 4,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς. Παράλληλα, προτιμά την Εθνική λόγω της καλύτερης ρευστότητας και της κεφαλαιακής της θέσης, δεύτερον λόγω της καλύτερης ποιότητας ενερητικού αλλά και της διατηρήσιμης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 9% μετά το 2021.

Επίσης, σημειώνει ότι της αρέσει η Eurobank λόγω της σημαντικής μείωσης των NPEs (πρώτη που πέτυχε μονοψήφιο δείκτη NPE στο 7,3% το 2021), της μείωσης των πιέσεων στα κεφάλαια και των εκτιμήσεων για ενίσχυση του ROTE στο 10,2% το 2022, καθώς και της ισχυρής δραστηριοποίησης στις ξένες αγορές. Η Euroxx επισημαίνει ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξετάζουν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Με τη σειρά της, η Alpha δημοσίευσε τα ισχυρότερα αποτελέσματα στο stress test της ΕΚΤ και παραμένει η λιγότερο εκτεθειμένη ελληνική τράπεζα σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Το RΟTE εκτιμάται στο 7,6% το 2022) με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό του ΤΧΣ (περίπου 9%).

Τέλος, η Πειραιώς προσφέρει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου με βάση την τιμή στόχο που έθεσε η Euroxx, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή σε περίπτωση οικονομικής ανάκαμψης άνω του consensus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider