Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω των διακοπών εφοδιασμού από το Καζακστάν και τη Λιβύη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω των διακοπών εφοδιασμού από το Καζακστάν και τη Λιβύη
Το αμερικανικό αργό διαπραγμαατεύεται στα 79,16 δολάρια και το Brent στα 82,01 δολάρια.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το μεσημέρι της Δευτέρας παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης "Όμικρον" η οποία πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Οι αναταραχές στο Καζακστάν, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 164 ανθρώπους έχουν οδηγήσει σε διακοπές του εφοδιασμού. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις πλούσιες σε πετρέλαιο δυτικές περιοχές του Καζακστάν μετά την άρση των κρατικών ανώτατων ορίων τιμών για το βουτάνιο και το προπάνιο την Πρωτοχρονιά.

Η παραγωγή στο κορυφαίο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz του Καζακστάν μειώθηκε την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο χειριστής της Chevron, καθώς ορισμένοι εργολάβοι διέκοψαν την κίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Παράλληλα, η παραγωγή στη Λιβύη έχει πέσει στα 729.000 βαρέλια την ημέρα από το υψηλό των 1,3 εκατομμυρίων πέρυσι, εν μέρει λόγω των εργασιών συντήρησης του αγωγού.

Από την άλλη, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19, oι προσθήκες προσφοράς από τον ΟΠΕΚ + δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της ζήτησης.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι της αύξησης κατά 253.000 βαρέλια που όριζε η συμφωνία του καρτέλ η οποία αποσκοπεί στη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής που μειώθηκε το 2020 όταν η ζήτηση κατέρρευσε λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:13 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγμαατεύεται στα 79,16 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,33% και το Brent στα 82,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδοκατά 0,32%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαία άνοδος κοντά στο 5% για το πετρέλαιο

Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στο Καζακστάν

Πετρέλαιο: Οι άπιαστοι στόχοι του ΟΠΕΚ+ και οι «αφανείς» πιέσεις στις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider