Χρηματιστήριο: Τα νέα 14 μέλη του «ATHEX ESG» και ο αυξημένος ρόλος των υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα νέα 14 μέλη του «ATHEX ESG» και ο αυξημένος ρόλος των υποδομών
Ποιες νέες 14 εταιρείες προστίθενται στις 35 αρχικές του δείκτη στο ΧΑ. Ενισχυμένη η παρουσία μετοχών από το ευρύτερο τομέα των υποδομών. Τα ποιοτικά κριτήρια, τα ξένα funds και η χρηματοδότηση.

Με δεκατέσσερις νέες εταιρείες «εμπλουτίζεται» ο χρηματιστηριακός δείκτης ATHEX ESG που έκανε «ντεμπούτο» το καλοκαίρι με 35 μέλη, με αποτέλεσμα το «κλαμπ» να φτάνει πλέον τις 49 συμμετοχές.

Ειδικότερα, βάσει της πρώτης αναθεώρησης, στον δείκτη συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές των εταιρειών ΑΒΑΞ, Attica Bank, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Ελαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλοι, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia, Space Hellas (o αλλαγές είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17/12).

Αυτές προστίθενται στις αρχικές 30 συμμετοχές του δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Αυγούστου ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG, με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες, ο οποίος συμπεριλάμβανε 35 εταιρείες και συγκεκριμένα τις Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Ο δείκτης ESG σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό.

Αξίζει να αναφερθεί αυτό που αναδεικνύεται σε ανθρώπους της αγοράς, στελέχη του χρηματιστηρίου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Αν εξαιρέσουμε μέλη του «ESG club» από το «πάνω ράφι» του ΧΑ (δηλαδή αναμενόμενες συμμετοχές όπως οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ κ.α.), σημαντική θέση στον δείκτη έχει ο ευρύτερος τομέας των υποδομών. Ιδίως αν σε αυτόν συμπεριληφθούν, πέραν του κατασκευαστικού τομέα, και η ενέργεια, τα ακίνητα, ακόμα και κάποιοι βιομηχανικοί όμιλοι που σχετίζονται με τον χώρο αυτό. Στον δείκτη ήδη συμμετείχαν εξαρχής ονόματα όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy, ΑΔΜΗΕ κ.α. Σε αυτόν εισέρχονται και οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Ικτίνος, Intrakat, Briq Properties, Premia κ.α. Δηλαδή, ο ευρύτερος τομέας των υποδομών ενισχύει την παρουσία και το αποτύπωμά του στον δείκτη αναφοράς «Athex ESG», έχοντας, στην πιο… διευρυμένη του μορφή, σημαντικό αριθμό μελών. Κάτι που δείχνει και την αυξημένη σημασία των υποδομών για την οικονομία, το χρηματιστήριο αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις του να ανταποκριθεί στα κριτήρια αυτά. Κάποιες δε εξ αυτών, έχουν ήδη υψηλή βαθμολογία αναφορικά με την ικανοποίηση των ESG κριτηρίων κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που προωθούν, αλλά και στα περιθώρια χρηματοδότησης που απολαμβάνουν ή στη συμμετοχή επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιό τους.

Ο Δείκτης ATHEX ESG, παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότερο, αρκετές εισηγμένες επιχειρούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις «ESG» αλλά και να διακριθούν στους τομείς αυτούς, με όρους «αειφορίας», διαφάνειας, προσφοράς στην κοινωνία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προωθούν «πράσινες» επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ σαφώς και έχουν πυκνώσει οι ομολογιακές εκδόσεις με «πράσινα» χαρακτηριστικά ή και ακόμα πιο προωθημένα μοντέλα (π.χ. η έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με «ρήτρα αειφορίας»). Βέβαια, στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι σε σημαντικό βαθμό η χρηματοδότηση των εταιρειών θα περνά και μέσα από την εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων, τα οποία αλλάζουν τον «επιχειρηματικό χάρτη» και την δράση των ξέων funds.

Ήδη στην αγορά υπάρχουν funds τα οποία ελέγχουν επιχειρηματικούς ομίλους για το αν πληρούν τα σχετικά κριτήρια με σκοπό να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτήσεις (π.χ. ομολογιακές εκδόσεις) ή στο μετοχικό κεφάλαιο. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια άρχισαν ολοένα και περισσότερο να στρέφονται στις εταιρείες οι οποίες προωθούν επιχειρηματικότητα που είναι φιλική στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστες και πιο ανθεκτικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Βάσει παλιότερων δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, τα funds όλων των τύπων που επικεντρώνονται στo ESG –μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.– είδαν καθαρές εισροές άνω των 21 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 10,4 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου του 2020 και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις εισροές του πρώτου τριμήνου 2019.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης ESG θεωρείται σημαντικός στον τομέα των χρηματοδοτήσεων. Αυτό σημαίνει πως στο πεδίο των κατασκευών όπου απαιτούνται δισεκατομμύρια για υποδομές και επενδύσεις, η υλοποίηση τους θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κάλυψη των κριτηρίων αυτών. Και δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω και το γεγονός ότι πολλές εγχώριες εισηγμένες από τον ευρύτερο χώρο των υποδομών (κατασκευές, ακίνητα, ενέργεια, βιομηχανία κ.α.) έχουν κάνει στροφή σε «πράσινες» επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την κοινωνική επίδραση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider