Goldman Sachs: «Ταύρος» για τις μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: «Ταύρος» για τις μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ
Ανάμεσα στους τίτλους των διυλιστηρίων που ξεχωρίζει η Goldman Sachs στην περιοχή της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική) είναι αυτοί της Motor Oil και των ΕΛΠΕ.

Ανάμεσα στους τίτλους των διυλιστηρίων που ξεχωρίζει η Goldman Sachs στην περιοχή της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) είναι αυτοί της Motor Oil και των ΕΛΠΕ.

Μεταξύ των σημειών που εστιάζει ο αμερικανικός οίκος είναι το θετικό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι δύο εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο, αλλά και η άμεση έκθεση των δύο στην ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης που θα ενισχύσει την παραγωγή των ελεύθερων ταμειακών ροών και μετέπειτα τη μερισματική τους πολιτική.

Έτσι, η Goldman Sachs θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή των ΕΛΠΕ και της Motor Oil με τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ και στα 18,5 ευρώ αντίστοιχα.

Από πλευράς αποτίμησης, ο δείκτης EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) για τα ΕΛΠΕ εκτιμάται στο 8,5x για το 2021 και στο 5,7x και 4,9χ για το 2022 και το 2023. Αντίστοιχα, για τη Motor Oil ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται στο 5,3x για φέτος και στο 3,3x και στο 3x για το 2022 και το 2023.

Ως προς το σκέλος της μερισματικής απόδοσης, η Goldman Sachs εκτιμά για τα ΕΛΠΕ πως θα διαμορφωθεί στο 4,2% για φέτος προτού ενισχυθεί σημαντικά στο 2022 στο 8,3% και στο 10% το 2023.

Υψηλά θα κινηθεί και η Motor Oil, με τη μερισματική της απόδοση να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,1% για φέτος, στο 8,5% για το 2022 και στο 9,2% το 2023.

Όσο αναφορά τα «crack products» δηλαδή αυτά που προέρχονται από τη ρευστή καταλυτική πυρόλυση του αργού πετρελαίου, όπως η βενζίνη, το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, η Goldman Sachs εκτιμά (για τις χώρες της Μεσογείου) για τη βενζίνη πως θα κινηθεί στα 8 δολάρια το βαρέλι για φέτος, προτού ενισχυθεί στα 9 δολάρια το βαρέλι το 2022. Παράλληλα, για το diesel αναμένεται «εκτόξευση» το 2022 στα 14 δολάρια το βαρέλι από 7 φέτος.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider