Παράγοντες αγοράς: Υποεπενδύσεις και ισχυρή ζήτηση θα ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράγοντες αγοράς: Υποεπενδύσεις και ισχυρή ζήτηση θα ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου το 2022
Οι επενδύσεις στο upstream είναι σχεδόν 25% κάτω από τα επίπεδα επενδύσεων του τελευταίου «κανονικού» έτους το 2019.

Οι υποτονικές επενδύσεις στο upstream, η πορεία της πανδημίας και ο πληθωρισμός θα αποτελέσουν τους καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής του πετρελαίου την επόμενη διετία, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει την αγορά προ εκπλήξεων με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει ακόμη και στα 150 δολάρια, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

H JP Morgan δεν αποκλείει οι τιμές του πετρελαίου να φθάσουν τα 125 δολάρια το 2022 και τα 150 το 2023 λόγω της περιορισμένης ικανότητας του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την παραγωγή. Στην πρόβλεψή της για το 2022 που δημοσίευσε πρόσφατα, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει έντονη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία από το 2022 καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η μετάβαση του COVID-19 σε μια ενδημική μορφή, ο πληθωρισμός, η νομισματική πολιτική και η πορεία της οικονομίας της Κίνας θα «ταρακουνήσουν» την οικονομία.

Η τράπεζα αναφέρει ότι η καθαρή θέση των νοικοκυριών είναι στα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις είναι αυξημένες. Η κατανάλωση πιθανότατα θα είναι ισχυρή για τα επόμενα χρόνια εν μέσω ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας και της ικανότητας ανάληψης μεγαλύτερου χρέους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί το 2022, αλλά η ισχύς της πιθανότατα θα καθοριστεί από τη νομισματική αντίδραση στον πληθωρισμό, τη σχετική επιτυχία της κινεζικής πολιτικής στην εξισορρόπηση της οικονομίας της χώρας και τον ρυθμό μετάβασης από μια πανδημία σε μια ενδημική ασθένεια», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Μια ζωντανή οικονομία σημαίνει ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο, η οποία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ίσως να μην καταστεί εφικτό να καλυφθεί εξαιτίας των υποεπενδύσεων.

Για παράδειγμα, στα ΗΠΑ, πολλές επιχειρήσεις έρευνας και παραγωγής πάγωσαν τις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, επέστρεψαν χρήματα στους μετόχους και η επανεκκίνηση της διαδικασίας θα είναι αρκετά αργή ώστε να καταφέρει να επαναφέρει την παραγωγή στα προ πανδημίας επίπεδα. Το δεδομένο αυτό μπορεί να ωθήσει ανοδικά τις τιμές από το επόμενο έτος.

«Ανησυχώ ότι η τιμή μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, πάνω από 100 δολάρια (ανά βαρέλι)», είπε ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources , ο οποίος μίλησε στο Petroleum Congress στο Χιούστον. «Ελπίζω να σταθεροποιηθεί μεταξύ 80 και 100 δολαρίων τα επόμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου», σημείωσε σχετικά.

Ο Sheffield εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί μόνο κατά 3% ετησίως, επειδή οι εταιρείες πετρελαίου επιστρέφουν μετρητά στους μετόχους αντί να ενισχύσουν το CAPEX. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στο άμεσο μέλλον.

Η πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας και η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων

Φέτος, οι επενδύσεις στο upstream εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και υπολογίζονται σε περίπου 341 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι σχεδόν 25% κάτω από τα επίπεδα επενδύσεων του τελευταίου «κανονικού» έτους το 2019, αναφέρει η έκθεση της IHS Markit και της IEF, που είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός υπουργών ενέργειας στον κόσμο από 71 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου.

Ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων εξακολουθούν να μειώνονται, η παγκόσμια ζήτηση είναι «τώρα κοντά στα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν πριν από την πανδημία και θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η ανεπαρκής επένδυση στο upstream θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών και θα προκαλούσε δυσμενείς οικονομικές συνέπειες», εκτιμούν οι IHS Markit και IEF.

Η έκθεση απηχεί την ανησυχία πολλών επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ότι η ανεπαρκής επένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλεί τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό, επειδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα καταναλώνονται για τις επόμενες δεκαετίες, ανεξάρτητα από τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ διαμορφώνεται περίπου στα 11,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από τα 13 εκατομμύρια που παράγονταν πριν από την πανδημία. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τρίτη προβλέπει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί στο 12,1 έως το τέλος του 2022. Η στενότητα της αγοράς θα μπορούσε να ενισχυθεί και από την πολιτική του ΟΠΕΚ+ , ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην αγορά.

Όμως όπως αναφέρει η IHS Markit είπε σε νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα, οι επενδύσεις επενδύσεις στο upstream πρέπει να ανέλθουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία των περίπου 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε ο κλάδος να μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία ζήτησης-προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider