Αρνητικό γύρισμα και απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό γύρισμα και απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μόνο η αγορά της Ιταλίας κατάφερε να κλείσει θετικά την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα την Πέμπτη, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στην Wall Street και εν μέσω των συνεχιζόμενων προβληματισμών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο επίκεντρο παραμένουν τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον της νόσου και στο κατά πόσο αυτή είναι περισσότερο μεταδοτική ή περισσότερο θανατηφόρα.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς και καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από το Βερολίνο την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,08% στις 476,99 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,59% στις 4.208 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,22% στις 7.321 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,30% στις 15.639 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 0,09% στις 7.008 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,24% στις 26.815 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη συγκέντρωσε πτώση 0,93% στις 8.399 μονάδες.

Μάκρο

Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας κατά τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά σε επίπεδα πάνω από τα αντίστοιχα κατά την προ πανδημίας περίοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis, οι εισαγωγές προϊόντων στην Γερμανία σημείωσαν αύξηση 5% κατά τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήταν αυξημένες κατά 13,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή ανακοίνωσε την επιβολή του παραπάνω προστίμου - «μαμούθ» στην Amazon, καθώς διαπίστωσε πως οι ενέργειες του αμερικανικού κολοσσού έχουν βλάψει σημαντικά ανταγωνίστριες εταιρείες στους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου και των logistics.

«Η Amazon κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιταλική αγορά στους τομείς των υπηρεσιών διαμεσολάβησης για αγορές, την οποία αξιοποίησε για να ευνοήσει την υιοθέτηση της δικής της υπηρεσίας logistics – Fulfillment by Amazon (FBA) – από πωλητές που δραστηριοποιούνται στο Amazon.it εις βάρος των υπηρεσιών logistics που παρέχονται από ανταγωνιστικούς φορείς, με στόχο να ενισχύσει τη δική της θέση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διορθωτικές κινήσεις στην Wall Street, με την προσοχή στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider