Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη, υπό τον φόβο της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη, υπό τον φόβο της Όμικρον
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον επισκίασαν τις αγορές και ανανέωσαν τους φόβους της πανδημίας.

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον επισκίασαν τις αγορές και ανανέωσαν τους φόβους της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,9%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 1,13%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,18%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,81%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,71%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,87%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 1,78%.

Οι απώλειες επιταχύνθηκαν έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για πιο γρήγορη σύσφιξη των συνθηκών νομισματικής πολιτικής. Ο Πάουελ εκτίμησε πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια πιο γρήγορη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών καθώς η μετάλλαξη Omicron εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και δυνητικά εντείνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την Τρίτη ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι ο κίνδυνος ενός πιο επίμονου πληθωρισμού έχει αυξηθεί και η Fed μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τo tapering κάτι που θα μπορούσε να «στρώσει το χαλί» για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Moderna ανέφερε ότι η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, η Eurostat ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έφτασε το 4,9% για τον Νοέμβριο, με το κόστος για την ενέργεια να αυξάνεται άνω του 27% σε ετήσια βάση.

Αμετάβλητη παρέμεινε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γαλλίας για το γ' τρίμηνο του έτους, ενώ ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε νέα άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee). Περαιτέρω μείωση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider