Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Εκτόξευση τζίρου λόγω MSCI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Εκτόξευση τζίρου λόγω MSCI
Ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο λόγω MSCI. Ελεγχόμενη διόρθωση.

Σημαντικό μέρος των απωλειών κατάφερε να μαζέψει το Χρηματιστήριο την Τρίτη μετά την αρχική ψυχρολουσία που επανήλθε στους επενδυτές από τις δηλώσεις του CEO της Moderna σχετικά με την ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Ο Stephane Bancel δήλωσε στους Financial Times, πως η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Παράλληλα, όπως εξήγησε, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακοβιομηχανίες να αναπτύξουν αναβαθμισμένα εμβόλια και να κάνουν μαζικές παραδόσεις.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα σημερινά εμβόλια να παράσχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στην Όμικρον όπως έκαναν με την Δέλτα, είπε. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση επειδή πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία. Αλλά οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα... λένε ότι αυτό δεν θα πάει καλά».

Έτσι, οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Moderna, επανέφεραν τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας και φόβου πάνω από τις αγορές, κάτι που άλλαξε εν μέρει κατά το μέσο της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,42% στις 867,71 μονάδες με τον τζίρο στα 154,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,51% στις 2.077,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε εκ νέου τις ισχυρότερες απώλειες στο -1,01% και στις 554,17 μονάδες. Σημείο στήριξης πλέον για τον Γενικό Δείκτη οι 867 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 880 και 890 μονάδες, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με μεταβολές στις σταθμίσεις στον MSCI Greece Standard. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στις βαρύτητα του δείκτη αφορούν τη ΔΕΗ και τη Jumbo με τις εισροές στη ΔΕΗ να έχουν υλοποιηθεί μέσω της έκτακτης ένταξης.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha υποχώρησε κατά 0,62% μένοντας μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, στα 1,038 ευρώ. H μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,47% και στα 1,276 ευρώ, με την ΕΤΕ να γυρνάει θετικά στο 0,27% και στα 2,637 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Eurobank πιέστηκε κατά 1,83% κλείνοντας στα 0,879 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή διόρθωση κατέγραψε η μετοχή της ΟΛΠ στο -3,34% στα 17,38 ευρώ, λόγω της διαγραφής από τον MSCI Small Cap, ενώ ακολούθησε η Motor Oil στο -2,55% και στα 13,40 ευρώ. Προς τα κάτω έστειλε την αγορά και η δεικτοβαρής Coca Cola που έκλεισε με ισχυρές απώλειες της τάξεως του 2,5% στα 27,33 ευρώ αλλά και της Titan που συνέχισε την πτωτική της τάση κλείνοντας στο -2,41% και τα 13,74 ευρώ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη, τοποθετήσεις έγιναν σε ΔΕΗ που έκλεισε οριακά στο +0,11% και τα 9,41 ευρώ, σε Jumbo που κατέγραψε άνοδο 0,24% στα 12,39 ευρώ αλλά και σε ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Έντονη μεταβλητότητα στα mid caps, με την Attica Bank να «βουλιάζει» εκ νέου στο -10,45% και τα 0,54 ευρώ, με τις Intrakat, ΑΒΑΞ και Πλαίσιο να σημειώνουν νέες ισχυρές απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider