Ο συνδυασμός του πληθωρισμού και της Όμικρον συνεχίζει να πιέζει τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο συνδυασμός του πληθωρισμού και της Όμικρον συνεχίζει να πιέζει τις ευρωαγορές
«Μαζεύουν» την πτώση τα μεγάλα χρηματιστήρια για την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: 16:21

Με «μαζεμένες» απώλειες συνεχίζουν στη δεύτερη μέρα της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο συνδυασμός του ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και των ανησυχιών για επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην οικονομία ωθούν σε μαζικές πωλήσεις τους επενδυτές.

Η Eurostat ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έφτασε το 4,9% για τον Νοέμβριο, με το κόστος για την ενέργεια να αυξάνεται άνω του 27% σε ετήσια βάση.

Η πτώση έρχεται μετά από τα σημαντικά κέρδη των αγορών τη Δευτέρα και δείχνει πως για το επόμενο χρονικό διάστημα θα επικρατήσει μεταβλητότητα στα χρηματιστηριακά ταμπλό εξαιτίας των νέων δεδομένων που φέρνει η Όμικρον στην πορεία της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Moderna ανέφερε ότι η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,39% στις 465,12 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,36% στις 4.094 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,31% στις 7.088 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει απώλειες 0,30% στις 15.236 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 0,20% στις 6.736 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 0,16% στις 25.995 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,77% στις 8.389 μονάδες.

Μάκρο

Αμετάβλητη παρέμεινε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γαλλίας για το γ' τρίμηνο του έτους, ενώ ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε νέα άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Περαιτέρω μείωση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης της χώρας.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,4 τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να μείνει στο 5,4%.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις επιπτώσεις της Όμικρον στην οικονομία να συνεχίζουν να προβληματίζουν τις αγορές.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έπεσε 1,63% στις 27.821 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,22% στις 7.256 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi διολίσθησε 2,42% στις 2.839 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component έπεσε 0,10% στις 14.795 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,71% στις 23.445 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 7,4% η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας για το γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider