Ξένα Χρηματιστήρια
24-11-2021 | 23:14

«Σώθηκε η παρτίδα» στη Wall Street - Μικρά κέρδη για S&P και Nasdaq

Newsroom
Μοιράσου το
«Σώθηκε η παρτίδα» στη Wall Street - Μικρά κέρδη για S&P και Nasdaq
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κατάφεραν να αναστρέψουν τις αρχικές απώλειες οι δείκτες της Wall Street, καθώς το πρόσφατο ράλι στις ομολογιακές αποδόσεις έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, βρίσκοντας στο κουδούνι του κλεισίματος μόνο τον Dow οριακά στο «κόκκινο».

Η απόδοση του 10ετούς που έφτασε μέσα στην εβδομάδα έως και το 1,68%, υποχώρησε και σταθεροποιήθηκε περί το 1,68% απομακρύνοντας κάποια από την πίεση που έπεφτε πάνω, κυρίως, στις τεχνολογικές και αναπτυξιακές μετοχές. 

Έτσι, στο κλείσιμο της Τετάρτης, ο Dow Jones έχασε οριακά 0,03% στις 35.804 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,25% στις 4.702 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,44% στις 15.845 μονάδες. 

Νωρίτερα, η αγορά ανταποκρίθηκε και στην δημοσίευση των πρακτικών  της FOMC από την συνάντηση του Νοεμβρίου. Τα πρακτικά έδειξαν ότι «ορισμένοι» αξιωματούχοι της Fed πίεσαν τους συναδέλφους τους για ταχύτερο ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισ. δολαρίων ανά μήνα που είχε συμφωνηθεί. Επιπλέον, αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό μείωσης και να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια «αν ο πληθωρισμός συνέχιζε να είναι υψηλότερος από τα επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της FOMC».

Μάκρο

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το γ’ τρίμηνο αντί για 2,0%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 2,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις σε ιδιωτικά αποθέματα ευθύνονται κυρίως για την ανοδική αναθεώρηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου. Τα προσαρμοσμένα εταιρικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 4,3% το γ’ τρίμηνο μετά από αύξηση 10,5% το β’. Προοπτικά, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 4,8% το δ’ τρίμηνο του 2022. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2022.

Αντίστοιχα, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14,6% στα 82,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Econoday ανέμεναν έλλειμμα 94,6 δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με πιο συγκρατημένο ρυθμό. Η έκθεση έδειξε επίσης άνοδο 2,2% στα αποθέματα χονδρικής, ενώ και τα προκαταρκτικά αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,1%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1969 ανακοινώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται, πως λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου μία ημέρα νωρίτερα. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 71.000 σε 199.000 το επταήμερο που έληξε στις 20 Νοεμβρίου.Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι αρχικές αιτήσεις θα ήταν συνολικά 260.000 εποχικά προσαρμοσμένες.

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ -προϊόντα που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια- μειώθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%. Ωστόσο, η πτώση προήλθε εξ ολοκλήρου από τις λιγότερες παραγγελίες για επιβατικά αεροπλάνα, μια κατηγορία με πολλές μεταβολές που συχνά στρεβλώνει το επίπεδο της υποκείμενης ζήτησης στην οικονομία. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% εάν εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα για νέα αυτοκίνητα και υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1%. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της ανόδου. Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7%, πιο συγκρατημένη, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρή, μετά τον συνυπολογισμό του πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Μια μέτρηση του πληθωρισμού που περιλαμβάνεται στην έκθεση δαπανών αυξήθηκε και πάλι τον Οκτώβριο για να ωθήσει την αύξηση κατά το περασμένο έτος στο υψηλό 31 ετών του 5%.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 745.000 τον Οκτώβριο από 742.000 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Οκτώβριο θα παραμείνουν σταθερές στις 800.000. Η μέση τιμή πώλησης νέων κατοικιών τον Οκτώβριο ήταν 407.700 δολάρια, σημειώνοντας νέο υψηλό. Η προσφορά νέων κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε κατά 3,3% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, που ισοδυναμεί με προσφορά 6,3 μηνών.

Εμπορεύματα

H τιμή του χρυσού έκλεισε με μικρή άνοδο την Τετάρτη, την παραμονή της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών για τις ΗΠΑ. Η τιμή του χρυσού, στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισε 50 σεντς, ή κάτι λιγότερο από 0,1%, στα 1.784,30 δολάρια η ουγγιά.

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του αναφορικά με την συντονισμένη διάθεση των αποθεμάτων από μία σειρά πετρελαιοπαραγωγά κράτη, με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών. Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 78,42 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 0,36% ή 0,08 δολαρίων/βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.