«Μάχη» για το «πράσινο» δίνουν οι δείκτες της Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για το «πράσινο» δίνουν οι δείκτες της Wall Street
Οι επενδυτές έχουν να επεξεργαστούν πλήθος μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν συσσωρευτικά σήμερα, πριν την αργία για την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 20:01

«Μάχη» για το θετικό πρόσημο δίνεται στη Wall Street την Τετάρτη καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις συνεχίζουν την άνοδο, ενώ οι επενδυτές έχουν να επεξεργαστούν πλήθος μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν συσσωρευτικά σήμερα, πριν την αργία για την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, που θα κρατήσει κλειστά το αμερικάνικο χρηματιστήριο και δημόσιους φορείς αύριο Πέμπτη.

Μετά από το χρίσμα του Τζο Μπάιντεν στον Τζερόμ Πάουελ για την δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Fed, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα. Την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές έκλεισε στο 1,55%, ενώ την Τετάρτη φτάνει έως και στο 1,66%. Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει πολλούς από τους επενδυτές από τις τεχνολογικές και τις αναπτυξιακές μετοχές.

Έτσι, ο Dow Jones υποχωρεί 0,15% στις 35.760 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται οριακά 0,06% στις 4.693 μονάδες, και ο Nasdaq κερδίζει 0,14%, στις 15.799 μονάδες.

Μάκρο

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το γ’ τρίμηνο αντί για 2,0%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 2,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις σε ιδιωτικά αποθέματα ευθύνονται κυρίως για την ανοδική αναθεώρηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου. Τα προσαρμοσμένα εταιρικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 4,3% το γ’ τρίμηνο μετά από αύξηση 10,5% το β’. Προοπτικά, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 4,8% το δ’ τρίμηνο του 2022. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2022.

Αντίστοιχα, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14,6% στα 82,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Econoday ανέμεναν έλλειμμα 94,6 δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με πιο συγκρατημένο ρυθμό. Η έκθεση έδειξε επίσης άνοδο 2,2% στα αποθέματα χονδρικής, ενώ και τα προκαταρκτικά αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,1%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1969 ανακοινώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται, πως λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου μία ημέρα νωρίτερα. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 71.000 σε 199.000 το επταήμερο που έληξε στις 20 Νοεμβρίου.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι αρχικές αιτήσεις θα ήταν συνολικά 260.000 εποχικά προσαρμοσμένες.

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ -προϊόντα που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια- μειώθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%. Ωστόσο, η πτώση προήλθε εξ ολοκλήρου από τις λιγότερες παραγγελίες για επιβατικά αεροπλάνα, μια κατηγορία με πολλές μεταβολές που συχνά στρεβλώνει το επίπεδο της υποκείμενης ζήτησης στην οικονομία. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% εάν εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα για νέα αυτοκίνητα και υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1%. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της ανόδου. Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7%, πιο συγκρατημένη, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρή, μετά τον συνυπολογισμό του πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Μια μέτρηση του πληθωρισμού που περιλαμβάνεται στην έκθεση δαπανών αυξήθηκε και πάλι τον Οκτώβριο για να ωθήσει την αύξηση κατά το περασμένο έτος στο υψηλό 31 ετών του 5%.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 745.000 τον Οκτώβριο από 742.000 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Οκτώβριο θα παραμείνουν σταθερές στις 800.000. Η μέση τιμή πώλησης νέων κατοικιών τον Οκτώβριο ήταν 407.700 δολάρια, σημειώνοντας νέο υψηλό. Η προσφορά νέων κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε κατά 3,3% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, που ισοδυναμεί με προσφορά 6,3 μηνών.

Επιχειρηματικά νέα

Καθαρές ζημιές 152 εκατ. δολαρίων εμφάνισε η Gap στα αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο της Wall Street την Τρίτη, ή 40 σεντς ανά μετοχή, από καθαρά κέρδη 95 εκατ. δολαρίων, ή 25 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, κέρδισε 27 σεντς ανά μετοχή, από τα 50 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 3,94 δισ. δολάρια από 3,99 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 4,44 δισ. δολάρια. Πλέον, η Gap αναμένει τα κέρδη για το σύνολο του έτους να αυξηθούν κατά περίπου 20%, δηλαδή λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση περίπου 30%. Η μετοχή της σήμερα κατρακυλά άνω του 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Δραστική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών Οκτωβρίου

ΗΠΑ: Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,1% τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider