Σε θετικό έδαφος έκλεισε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετικό έδαφος έκλεισε η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές
Οι αγοραστές αψήφησαν την εξελισσόμενη συζήτηση και τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό.

Η Παρασκευή έμελλε να είναι η τελευταία κερδοφόρα ημέρα μιας κερδοφόρας εβδομάδας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγοραστές αψήφησαν την εξελισσόμενη συζήτηση και τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 486,84 μονάδες, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε μικρά κέρδη 0,07% και βρίσκεται στις 16.094 μονάδες, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι που διαμορφώθηκε στις 7.091 μονάδες, με άνοδο 0,45%.

Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,49% στις 7.347 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,36% στις 27.732 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 βρέθηκε στις 9.080 μονάδες, με απώλειες 0,13%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, αυξημένα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε η Deutsche Telekom, η οποία παράλληλα αναβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της για τρίτη φορά φέτος επικαλούμενη τη συνεισφορά της T-Mobile US αλλά και τη δραστηριότητά της εκτός ΗΠΑ. Τα έσοδα της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν στα 26,88 δισ. ευρώ από 26,39 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Μικρή ήταν η συμβολή του εμβολίου που ανέπτυξε κατά του κορονοϊού η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στα κέρδη του τρίτου τριμήνου του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα. Πιο αναλυτικά, η AstraZeneca ανέφερε πως οι πωλήσεις του εμβολίου στο γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 1,05 δισ. δολάρια, με τα συνολικά έσοδα της εταιρείας να διαμορφώνονται στα 9,74 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 9,4 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρει το Reuters, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,08 δολάρια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως τα προσαρμοσμένα κέρδη θα ανέρχονταν στα 1,28 δολάρια/μετοχή, με τις πωλήσεις του εμβολίου να εισφέρουν περίπου ένα σεντ ανά μετοχή.

Μάκρο

Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε μείωση 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η πτώση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν μείωση κατά 0,5%.

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένη κατά 5,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, την στιγμή που αναλυτές περίμεναν αύξηση 4,1%, εν τούτοις παρέμεινε χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο σημείωσαν αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, έναντι του 4% τον Σεπτέμβριο και των αρχικών εκτιμήσεων για 5,5%, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider