Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι που εντοπίζουν οι fund managers

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι που εντοπίζουν οι fund managers
Προετοιμασμένοι οι επενδυτές απέναντι στην προοπτική διατήρησης των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με κορύφωση του πληθωρισμού αργότερα το 2022.

Προετοιμασμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές για την προοπτική διατήρησης των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με κορύφωση του πληθωρισμού αργότερα το 2022. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό αναμένεται να έχουν πιο καλοήθη χαρακτήρα, καθιστώντας τις αγορές ευάλωτες σε μια μεταβολή της αντίδρασης από τη μεριά της Fed, καθώς οι προσδοκίες για το tapering μπορεί να μετατοπιστούν τη στιγμή που υπάρχει αρκετός χώρος για επιτάχυνση των προσδοκιών σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της BofA (σε FX), που διενήργησε στο χρονικό διάστημα 5 - 10 Νοεμβρίου, ανάμεσα σε 64 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 0,8 τρισ. δολάρια, το tapering της Fed αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β' τρίμηνο του 2022, με το 86% να συντάσσεται σε αυτό, ενώ μόλις το 8% το τοποθετεί στο γ' τρίμηνο.

Παράλληλα, το 52% των διαχειριστών αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο γ' τρίμηνο του 2022, ποσοστό σημαντικά ενισχυμένο από τον Οκτώβριο που διαμορφώνονταν στο 22%, ενώ το 32% στο τέλος του επόμενου έτους (από 27% τον Οκτώβριο), θέτοντας έτσι μια ακόμη πιο εμπροσθοβαρή βάση.

Ως προς το σκέλος της ΕΚΤ, οι ερωτηθέντες αναμένουν αναβάθμιση του προγράμματος αγοράς assets, APP, διατηρώντας το καθεστώς ευελιξίας. Ωστόσο, η πιο ευάλωτη πτυχή των προσδοκιών των αγορών είναι ο συνδυασμός των επενδυτών που δεν αναμένουν αλλαγή στην προοπτική του guidance και μια πολύ αργή αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές αναμένουν δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη θέση για το πότε η ΕΚΤ θα τερματίσει πλήρως τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς το 38% αναμένει να συμβεί λίγο πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ενώ το 36% θέτει πιο εμπροσθοβαρή βάση (πολύ πιο πριν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων). Παράλληλα, το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ δείχνει να αργεί ιδιαίτερα καθώς το 32% των διαχειριστών εκτιμά πως θα γίνει από το 2024 και αργότερα, ενώ το 26% σωρευτικά αναμένει να συμβεί στο β' εξάμηνο του 2023 και το 36% στο α' εξάμηνο.

Παράλληλα, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν αναμένεται να μειωθούν μέχρι το β' εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα 2/3 των διαχειριστών.

Τέλος, μεγαλύτερος φόβος των αγορών παραμένει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με ποσοστό 30%, ενώ ακολουθεί στο 28% ο πληθωρισμός και στο 24% η προοπτική της υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας. Μόλις στο 4% διαμορφώνεται το ποσοστό που φοβάται την εξέλιξη της πανδημίας.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider