Χρηματιστήριο
15-10-2021 | 17:43

Ανοδικά αλλά μακριά από τις 900 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Μοιράσου το
Ανοδικά αλλά μακριά από τις 900 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στις 894,74 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο, σημειώνοντας κατά την τελευταία συνεδρίαση μια άνοδο 0,69%, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 61,49 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, σημειώθηκε άνοδος 0,24% στο Γενικό Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση μεταξύ 880 και 900 μονάδων, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος παρά την άνοδο των διεθνών αγορών οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας των επενδυτών λόγω του ομολογιακού δανείου της CPLP ύψους 150 εκατ. ευρώ και της επικείμενης ΑΜΚ της ΔΕΗ ύψους 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν δυο καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν τον ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Η S&P θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στις 22 Οκτωβρίου και η MSCI την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου», αναφέρει στο insider.gr ο Πέτρος Τσούρτης της Merit.

Συνολικά η εβδομάδα  χαρακτηρίστηκε από την συρρίκνωση των διακυμάνσεων και των ημερήσιων συναλλαγών. Όπως εξηγεί η Beta χρηματιστηριακή: «Η έλλειψη σημαντικών εναυσμάτων από την εγχώρια ειδησεογραφία δεν βοήθησε στο να βγουν ζωηρές εντολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν η καταγραφή νέων εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 15,4 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 14 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ σε συνέχεια των 52 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Οι μέτοχοι της εταιρίας θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης. Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκριση της ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου. Η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις που προς το παρόν εστιάζουν στην μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην διαδικασία της αύξησης».

Συντήρηση δυνάμεων οι αγοραστές

«Τεχνικά o Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, αν όχι μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου. Άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών η Αγορά οδεύει διαγραμματικά προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Ο Γενικός Δείκτης από τον Απρίλιο και μετά έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου. Η Αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή που μεθοδικά επιβιβάζει νέους παίκτες πριν το σήμα της εκκίνησης. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του», καταλήγει η Beta.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.