To βατερλό της Attica Bank «χάλασε» το Χρηματιστήριο - Πού «χτύπησαν» οι πωλητές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To βατερλό της Attica Bank «χάλασε» το Χρηματιστήριο - Πού «χτύπησαν» οι πωλητές
Κοντά στο limit down η Attica Bank. Ισχυρές απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συνεχίστηκε η εσωστρέφεια στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους θεσμικούς να «κλείνουν βιβλία», και την αγορά να πιέζεται ακόμη περισσότερο από την τροπή των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Attica Bank, Intracom).

Έτσι, με τζίρο κοντα στα 70 εκατ. ευρώ και χωρίς την είσοδο νέων κεφαλαίων η αγορά υποχώρησε προς τα επίπεδα των 865 μονάδων, ενώ πιθανή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα και δε προς την ισχυρή ζώνη στήριξης των 850 μονάδων μπορεί να σημάνει σήμα προς τα επίπεδα των 820 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 865,34 μονάδες με τον τζίρο στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,09% στις 2.091 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει οριακά κατά 0,03% στις 542,43 μονάδες.

Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με απώλειες 6,26% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες της τάξεως του 3,95%.

Από τις τράπεζες, η Εθνική με έντονη μεταβλητότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου έκλεισε με άνοδο 1,6% στα 2,42 ευρώ, η Eurobank σημείωσε ήπια πτώση 0,02% στα 0,81 ευρώ, η Alpha Bank με απώλειες 0,45% στα 1,095 ευρώ και η Πειραιώς στο +0,36% και στα 1,395 ευρώ.

Ωστόσο, το μεγάλο βατερλό έγινε με τη μετοχή της Attica Bank που έδειξε ουσιαστικά και τις διαθέσεις των επενδυτών λίγο πριν την ΑΜΚ. Έτσι «με το καλημέρα» ουσιαστικά μετά την προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής και το reverse split (κάθε 1 νέα μετοχή για 60 παλιές), η μετοχή «βούλιαξε» κατά 24,38% στα 3,63 ευρώ, με τον όγκο να χαρακτηρίζεται υψηλός για τον τίτλο αλλά μικρός σε απόλυτους όρους, στα 65,84 χιλ. τεμάχια. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως θα συνεχιστεί το «κύμα» απώλειών και στις επόμενες συνεδριάσεις και σε ανάλογα επίπεδα με τα σημερινά.

Φυσικά, η τράπεζα έχοντας μπει σε μια φάση εξυγίανσης ξεκινάει περίοδο διαπραγματεύσεων διάρκειας δύο εβδομάδων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πλάνο που θα ακολουθήσει, οι επενδυτές δείχνουν αποστροφή προς τον τίτλο της τράπεζας. Αυτό οφείλεται και στις κινήσεις της ίδιας καθώς ανέφερε χθες σε μια γενική και ασαφή βάση πως «μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, ελήφθησαν εμπιστευτικές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε μη δεσμευτική βάση, από επενδυτές εγνωσμένου κύρους, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση της στήριξης στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας και την υλοποίηση αυτού από τη Διοίκησή της». Παράλληλα, μόλις δύο ημέρες πριν, έκανε λόγο πως έχουν υποβληθεί 4 – 6 προσφορές, χωρίς να δίνει ξεκάθαρο νούμερο, αλλά κινούμενη σε ένα εύρος, ενώ παραμένει ερωτηματικό σε ποια τιμή θα γίνει η ΑΜΚ.

Φυσικά, η αποστράγγιση της ρευστότητας και οι ΑΜΚ έχουν φέρει πιέσεις σε πολλούς τίτλους, με τη μετοχή της Μυτιληναίος να κλείνει με απώλειες 2,08% στα 14,10 ευρώ, την Motor Oil στο 1,12%, τη Βιοχάλκο στο 3,71% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 0,35%. Από την άλλη, άνοδο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ κατά 2,92% στα 13,38 ευρώ με τη ΔΕΗ στο 2,50% και τα 8,20 ευρώ.

Απώλειες για την Intracom στο 12,99% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αλλά και το ράλι που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους, καθώς έχει ενισχυθεί κατά 122,20%, δίνοντας «πατήματα» για profi taking.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider